Anna inbjuder till äppelplockning

Anna Nordenfeldt i Knivsta har äpplen så det räcker och blir över. När hon hörde om fruktförmedlingen på radion nappade hon direkt. Hittills har fyra personer varit och plockat fallfrukt i hennes trädgård. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Den ideella medlems- och konsumentföreningen Äkta vara driver frågor om bättre matkvalitet genom att förorda färre tillsatser och mer råvara. Deras senaste upprop ”Rädda fallfrukten!” har fått stort gensvar runt om i landet. Anna Nordenfeldt i Knivsta är en av många som har nappat på idén att erbjuda frukt som hon inte har möjlighet att ta vara på.

Varje höst ruttnar tusentals ton med goda äpplen bort i våra villaträdgårdar. Samtidigt kör vi till affären och köper importerade äpplen och dricker mängder av juice som har färdats med långväga transporter. När vi istället skulle kunna göra egen äppelmust och därmed spara in både på tillsatser och på miljön.

Endast en bråkdel av skörden i svenska trädgårdar och parker tas till vara. Anledningen kan vara brist på tid och ork.

Genom att dela med sig av överskottet kan slöseriet hejdas. Det var en tanke som spreds via en tjej på facebook och som inspirerade andra. För några veckor sedan startade föreningen Äkta vara kampanjen Fallfrukt.

Kärnan i uppropet är en fruktförmedling som för samman den som har ett överflöd av frukt med den som ingen frukt har. Äkta vara har utvecklat en kartfunktion där man ser var det finns frukt att hämta.

Anna Nordenfeldt har tre äppelträd, varav två dignar av frukt, i sin charmigt vildvuxna trädgård i Knivsta. Ett är av sorten Aroma, det andra Gravensteiner och det tredje trädet bär efter ympning fem olika äppelsorter.

Varje morgon går Anna en runda och plockar upp fallfrukten som hon sedan sorterar efter sort och storlek i blåa lådor.

– Det är ändå ovanligt lite frukt i år, påpekar Anna, och antar att det beror på den tidiga sommarvärmen som slog till redan i april och som följdes av kyla och åter kyla.

Ändå har hon frukt så det räcker och blir över. Förutom att njuta av äpplen i färsk form, brukar hon göra äppelsaft och mos, till sig själv och barnen. Det som inte går åt förvarar Anna i lådor skyddade med tjock frigolit på altanen. Då har hon så det räcker till jul.

Anna hörde om fallfruktsaktionen på radio och hur mycket frukt som förfars. Det väckte hennes engagemang.

– Jag har sett själv när jag har varit ute med hunden i skogen. Folk slänger massor av äpplen där, men inte ens rådjuren orkar äta upp allt.

Hon tycker det är synd att inte frukten tas om hand bättre.

Själv tog Anna sitt ansvar och lade in en annons på Äkta varas fruktförmedling och det tog inte mer än en timme innan någon hörde av sig.

– Det ringde en man från Noor och var intresserad.

Därefter har ytterligare tre tacksamma personer varit och plockat fallfrukt i hennes trädgård. Sammanlagt har hon skänkt bort tiotalet pappkassar fulla med Aroma och Gravenstein. Och fler lär det bli.

Anna tycker att fruktförmedlingen är en behjärtansvärd idé och hon sprider informationen till vänner och bekanta. Alltför många går och grämer sig över att de inte kan ta tillvara frukten som mognar i deras trädgårdar. Medan andra kanske mår dåligt för att de inte har råd att köpa äpplen och päron till sina barn.