Blogg och nätverk är Patriks ventil

Patrik Jarl gillar musik och spelar gärna själv när tillfälle ges. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Cancer är en sjukdom som vänder upp och ner på tillvaron för den som drabbas. Men ett cancerbesked är tufft även för närstående och anhöriga som måste brottas med oro, sorg och många funderingar.
På nätverket cancerkompisar.se finns möjlighet att dela tankar och erfarenheter med andra i samma situation. Något som varit till stor hjälp för Patrik Jarl i Uppsala.

Annons:

– Här har jag träffat personer i samma situation som jag och det har varit jätteskönt att ventilera tankar och känslor, säger han.

Patrik Jarl, som nyligen firat sin 30-årsdag, bor tillsammans med hustrun Emelie och två katter i en ljus och fräsch lägenhet i centrala Uppsala.
Patrik jobbar heltid som brandman och ställföreträdande styrkeledare på Fyrislund brandstation. Ett jobb som innebär oregelbundna arbetstider och ledighet då han är lämnad åt sina funderingar.
Det har varit tunga år för både Patrik och hans anhöriga. Hans brors fru är mycket sjuk i cancer och bor nu på hospice och för knappt tre år sedan fick hans pappa malignt melanom.
– Men han fick behandling i tid, även om man aldrig kan lämna några garantier, och oron finns alltid kvarn.
När så mamman fick sitt cancerbesked för någon månad sedan tyckte Patrik att det blev för mycket. Han kände både sorg, oro och frustration och behövde få ut sina känslor. Han började blogga och det var då han hittade nätverket cancerkompisar.
– Jag fick kontakt med en person som upplevt ungefär detsamma som jag. Det var så skönt att både få lyssna och kunna dela med sig av egna erfarenheter, säger Patrik och tillägger:
– Visst pratar vi inom familjen och vi har stort stöd av varandra, men det är skönt att kunna få ur sig alla funderingar däremellan.
Som anhörig står man vid sidan om och det är lätt att känna sig lite bortglömd. Här fyller nätverket cancerkompisar en stor funktion, och man får både lyssna och dela med sig.
– Den som har cancer får mycket och bra stöd från sjukvården, och till viss del även närmast anhörig som make eller maka. Men annars måste du själv söka hjälp, och det tror jag många drar sig för.
I nätverket känner man inte varandra sedan tidigare, och det är endast cancern som deltagarna har gemensamt.
– Det är lätt att grubbla alldeles för mycket, och risken är att man till slut blir helt utmattad och det gagnar varken dig eller dina anhöriga. Därför är det viktigt att ventilera känslor och att göra roliga saker också.
Förutom bloggandet betyder musiken mycket för Patrik. Han spelar gitarr, sjunger och går på konserter. Ett musikintresse som han också delar med sin pappa.
– Det går att hitta mycket fint i musiken och både jag och pappa gillar blues, säger Patrik och tillägger:
– Träning är också bra när känslorna behöver utlopp, både löpning och att lyfta vikter.

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till prenumerera

Annons: