De har korn på flyghavre

Fredrik Andersson, Nathalie Lidberg, Vigg Carlström, Philip Öster och Robert Mellberg håller fälten fria från flyghavreFredrik Andersson, Nathalie Lidberg, Vigg Carlström, Philip Öster och Robert Mellberg håller fälten fria från flyghavre. Foto: Åsa Slobodnik
Textstorlek:

Det gäller att inte ha anlag för sjösjuka när man ger sig ut i det böljande kornfältet.
Som reporter hinner jag bara gå ett tiotal meter innan jag känner ett lätt obehagligt ”gung”, trots att jag fixerar blicken på gänget långt där borta.

– Nä, sjösjuka känner vi inte av än så länge, däremot är det jobbigt att hålla koncentrationen när man letar flyghavre, konstaterar Nathalie Lidberg när jag når fram till henne och resten av gänget.

Tillsammans ska de hjälpa lantbrukaren att bli av med flyghavre.

Flyghavren klassas som ogräs och ska enligt lag totalbekämpas, det vill säga att all mark ska hållas fri från axande plantor så att de inte sprids vidare.

Solen skiner och en blygsam vind sveper över fältet.

– I dag är det precis lagom, ibland kan det bli för varmt men man får ju fin färg, eller i alla fall ”bonnbränna”, konstaterar Fredrik Andersson, som även plockade flyghavre i fjol.

Faktum är att fem av sju flyghavreplockare på just den här gården har varit med förr.

– I fjol var det betydligt mer att plocka, ibland var det faktiskt riktigt jobbigt. I år kommer det gå fortare, vi satsar på att vara fär­diga inom två veckor, förklarar Vigg Carlström.

Vi håller tummarna för att den fina väderleken håller i sig ett par veckor till så att bonnbrännan blir bestående.

– Så här långt känns det rätt skönt att gå här när solen skiner, lite lugnt så där, avslutar Philip Öster.

 

Åsa Slobodnik