Brådmoget korn i värmen

Till helgen räknar Hans-Eric Andersson med att ha tröskat färdigt kornet. Foto: Åsa Slobodnik
Textstorlek:

Det gäller att närma sig från rätt håll för ett samtal med lantbrukare Hans-Eric Andersson. På åkern strax öster om Enköping blåser varma sommarvindar som sätter extra fart på dammet kring skördetröskan.

– Det är verkligen jättetorrt i backen. Kornet är visserligen en tidig sort men skulle ha varit klart att tröska först nästa vecka. Värmen har gjort att det börjat torka innan det mognat färdigt, konstaterar Hans-Eric när vi dundrar fram över fältet.

Hans-Eric Andersson, som hör hemma i Tjursåker, har redan hunnit med att tröska 30 hektar foderkorn. På åkern utanför föräldragården i Vapparby står drygt tolv hektar kvar.

– Jag räknar med att vara klar med kornet till helgen. Sen är det dags att tröska vete. Höstvetet, som klarar torkan bättre än korn, ser bra ut. För kornet räknar jag med en normalskörd, förklarar Hans-Eric innan han svänger bort till den väntande fikakorgen.

Åsa Slobodnik