Solveig Zander laddar och rullar ut på valturné

Solveig Zander laddar upp inför valet och är på cykelturné i länet.
Textstorlek:

Valet närmar sig och efter en förmodad skön semester är det dags för politikerna att kavla upp ärmarna och fortsätta valarbetet. Centerpartiets riksdagsledamot i Uppsala län, Solveig Zander, rullade ut på en cykelturné förra helgen och i måndags var det ett stopp i Harbo.

– Jag förenar nytta med nöje samtidigt  som jag få se länet från en annan sida, säger Zander som passade på att besöka Marmor-gården i Harbo.

Tillsammans med partikollegorna Ingrid Hellström och Gudrun Wängelin Lernskog, som mötte upp vid gruppboendet, fick Solveig Zander en pratstund med Teija Nilsson, gruppchef på Marmorgården.

– Det här är ett LSS-boende och vår inriktning är att ge stöd åt personer med funktionshinder inom autismspektrat, säger Teija Nilsson och tillägger att sex personer bor där.

De flesta kommer från Stockholms-området och Marmorgården säljer platser så fort något blir ledigt. Det är ett vuxenboende och åldern varierar, den yngsta är 30 år och den äldsta är 67 år.  Här får de boende en egen lägenhet med service i trygg miljö och med närhet till daglig verksamhet. Teija Nilsson berättar att de jobbar för att personerna ska känna sig hemma och kunna styra sin vardag.

– Vi går exempelvis aldrig in i en lägenhet om personen inte är hemma, och de boende sköter själv sin städning, säger Teija.

Inköpen görs i den lokala livsmedelsbutiken och all mat lagas från grunden.

– Det är jättebra att gynna den lokala handeln och det bidrar till en levande landsbygd, säger Solveig Zander.

– Till hösten flyttar vi till en ny och större daglig verksamhetslokal vid Ica-butiken. Då finns det platser att fylla och vi ska bjuda in kommunen om den möjligheten, säger Teija Nilsson.

Det är dags för Solveig Zander att trampa vidare och efter ett kort stopp i Östervåla fortsatte resan till Söderfors, Tierp, Älvkarleby och Strömsberg. På söndag rullar hon åter in i Enköpings kommun då hon kan summera sin vecka.