Jobben framför allt

Textstorlek:

Om den borgerliga alliansen får fortsatt för-troende att leda landet efter valet lovar den att sänka arbetsgivaravgiften för unga under 23 år. Ner till 10,21 procent ska avgiften pressas.

Löftet presenterades av centerledaren och näringsministern Annie Lööf i slutet av förra veckan och upprepades i alliansens valmanifest i måndags.

Redan under den förra mandatperioden sänkte rege-ringen avgiften till 15 procent för personer som är 25 år eller yngre.

Med det nya förslaget vill regeringen gå längre för de allra yngsta samtidigt som den är beredd att återställa arbets-givaravgiften till de som fyllt 25 år. Nettokostnaden för detta förslag blir i sammanhanget blygsamma 250 miljoner kronor.

En proposition med liknande innehåll lade regeringen fram i riksdagen i våras, men den röstades då ner av de rödgröna och Sverigedemokraterna tillsammans.

Att alliansen nu återkommer med idén vittnar om att den tror på den. Enligt Annie Lööf handlar det om att på ett mer träffsäkert sätt öka de ungas chanser till riktiga jobb.

På köpet ger förslaget ökade möjligheter för små-företag att bli större. Särskilt i mindre kommuner kan de små företagen göra stor skillnad.

Det här utspelet är bara ett i en lång rad från alliansens sida. Tidigare under förra veckan presenterade de fyra partiledarna sitt stora miljöbilspaket, sin utökade satsning på solel, sin utökning av antalet förstelärare och sitt förslag att skärpa straffen för grova våldsbrott.

En garanti för alla 85-åringar att, om de vill, få platser på äldreboenden kom också ut som officiell regeringspolitik under alliansledarnas gemensamma veckoturné. Det var faktiskt ett av de bättre beskeden hittills under den här valrörelsen. Har man fyllt 85, så borde man inte behöva tjafsa med sin kommun om att få ett sådant boende. Exempel ur verkligheten på 100-åringar som varit ”för pigga” för att få plats har allvarligt skuggat bilden av Sverige som välfärdsland.

Men trots detta är inget i grunden så viktigt som att få fler människor i arbete. Utan jobb blir det ingen välfärd alls.

Det är också i jobbpolitiken som skillnaderna mellan alliansen och de rödgröna uppvisar sina mest avgörande skillnader.

Alliansen vill behålla rut- och rotavdragen, den lägre restaurangmomsen – och nu alltså ytterligare sänka arbets-givaravgifterna för de unga. Oppositionsledaren Stefan Löfven, däremot, han vill till att börja med hota cirka 50 000 redan existerande jobb med hjälp av minskade rutavdrag, dubblerad restaurangmoms och dubblerade arbetsgivaravgifter för ungdomar – för att därefter komma med bland annat ettåriga traineejobb och extrajobb som vakter i skolmatsalar och på skolgårdar.

En längre omväg till full sysselsättning än den som Löfven har valt är faktiskt svårt att tänka sig.