Historisk dubbel för Malala

Malala Yousafzai, Pakistan tilldelas 2014 års World's Children's Prize for the Rights of the Child. Årets Honorary Awards tilldelas John Wood, USA och Indira Ranmagar, Nepal. Foto: Sofia Marcetic/World's Children's Prize Foto: Sofia Marcetic/World's Children's Prize
Textstorlek:

Miljoner röstande barn har i en världsomröstning utsett Malala till mottagare av årets World’s Children’s Prize för barnets rättigheter. Det är en historisk dubbel för Malala. I Uppsala län deltog omkring 35 skolor och bidrog till beslutet om årets mottagare.

 

Ingen har tidigare fått Nobels Fredspris och World’s Children’s Prize, ”Barnens Nobelpris”, samma år. Nelson Mandela är den ende som tidigare fått båda priserna, med tolv års mellanrum.

Barnens hederspristagare 2014 är tidigare Microsoftchefen och grundaren av Room to Read, John Wood från USA och Indira Ranamagar från Nepal. John kämpar sedan 15 år för barns utbildning och har försett nära tio miljoner barn med skolor, skolbibliotek eller böcker. Indira kämpar sedan mer än 20 år för att barn till fångar ska få gå i skolan och slippa växa upp i fängelser. Malala, som sköts av talibaner i Pakistan för två år sedan, kämpar för flickors rätt till utbildning i hela världen.