Nils och Leif på spaning i länet

Gemensamt intresse. Leif Malm, till höger, står framför kameran numera, redo med mirofonen. Filmandet har han lämnat över till sonen, Nils Karlsson. Nu ger sig paret ut på span i länet, i samarbete med Upplands Nyheter. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

För boende i Enköping med omnejd behöver han kanske ingen närmare presentation. Utrustad med en mikrofon i näven och en kameraman vid sin sida är han på plats där det händer – ständigt på jakt efter intressanta människor och spännande iakttagelser att dokumentera.
Filmproduktion har alltid fascinerat honom. Nu vidgar Leif Malm sina vyer och ger sig ut på spaning i länet, i samarbete med Upplands Nyheter.

 

Leif Malm, sedan många är hemmahörande i En-köping, har ägnat en stor del av sitt liv åt filmskapande. Någon utbildning på om-rådet har han inte, men det kompenseras av lång erfarenhet och ett hängivet intresse som drivkraft.

Genom åren har han snappat upp kunskap från människor som kan hantverket. Etablerade regissörer och redigerare har delat med sig av sina tips och knep.

– Sedan har ju tekniken utvecklats och jag med den, säger Leif Malm, som anar att passionen för filmkonsten grundar sig i hans skådespelardrömmar som ung.

Även om han varit i branchen i närmare 30 år var det först för något år sedan som han blev erkänd som filmproducent. Det var i och med novellfilmen Svartmunkarnas krönika, som Leif Malm har producerat. Filmen är baserad på ett kapitel i boken Codex Dei – gudarnas bibel och spelades in vid Kaplans-gården i Härkeberga 2011. I rollerna syns bland andra Kim Anderzon och Per Ragnar.

– Tyvärr ligger filmen fort-farande på klippbordet efter en tvist med filmens regissör och filmare, berättar Leif Malm, som hoppas att projektet kan slutföras och visas för publik en vacker dag.

Under många år var det just historiska teman som genomsyrade hans filmer.

I dag ligger fokus på nutid, med skärpan inställd på såväl aktuella som vardagliga händelser. Videoklippen, omkring 130 stycken i dagsläget, är inspelade i Enköpingstrakten och finns att beskåda på Youtube under rubriken På span runt stan med Malm.

 

Läs hela reportaget i papperstidningen på fredag

Gå till Prenumerera

 

Kontakta redaktionen 

Har ni tips och idéer på intressanta händelser, platser eller människor som kan uppmärksammas i vårt lokala filmforum, kontakta gärna oss på Upplands Nyheter: mejla upplandsnyheter@sveagruppen.se

eller ring 018-18 30 50.