Willys i Uppsala plockar bort mjölk från Arla:

”Vi vill stödja den svenska mjölkproduktionen”

Andreas Selsborg, butikschef på Willys i Uppsala, tror att matkedjans närproducerade och ekologiska profil kan ha bidragit till valet av en ny mjölkleverantör. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Livsmedelskedjan Willys har rensat kyldiskarna på Arlas mjölk och ersatt den med mjölk från Grådö mejeri. Detta gäller i ett antal av Willys butiker i Mellansverige och samtliga butiker i Uppsala.
En av anledningarna till beslutet är att man vill stötta den svenska mjölkproduktionen.

I Willys fyra butiker i Uppsala finns inte längre Arlas mjölk i sortimentet. Sedan en dryg vecka tillbaka har kunderna förgäves fått leta efter företagets mjölk i kyldisken. En liten skylt vid platsen där förpackningarna brukar stå informerar om läget:

”Arlas mjölk blir nu ersatt av Grådös mjölk. Grådö mejeris gårdar ligger i Uppland, Dalarna, Västmanland och Örebro län. Grådös bönder får mer ersättning per liter.”

Även i Västerås, Borlänge och på ytterligare några orter i Dalarna har livsmedelskedjan gått över till en ny huvudleverantör. Willys har sedan tidigare ett samarbete med Falköpings mejeri, som köpte upp Grådö mejeri förra året.

Att hjälpa den svenska mjölkproduktionen är en av anledningarna till att Arlas mjölk ratas,  förklarar Johanna Eurén, kommunikationsansvarig på Willys.

– Vi tycker att det är bra att det finns flera lokala mejerier och vill stötta den inhemska mjölkproduktionen, säger hon och för-nekar att orsaken skulle handla om Arlas låga ersättning till mjölkbönderna.

 

fakta: Falköpings mejeri

Willys har haft ett samarbete med Falköpings mejeri i några år. 2014 köpte man Grådö mejeri i Dalarna av Coop, vilket innebar att Falköpings mejeri kunden etablera sig i Mälardalen. Grådö mejeris mjölkgårdar ligger i Uppland, Dalarna, Västmanland och Örebro län.