Tema: Villa & Trädgård

De kan konsten att beskära

Bettina Broberg Brundin och Josefin Eriksson Sundtoft åker runt och fixar formen på fruktträd runt om i länet. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Våren är på intågande och det är dags att ägna fruktträden i trädgården en tanke. Med hjälp av en expert på trädbeskärning, Bettina Broberg Brundin i Länna, greppar vi trädsågen och gallrar varsamt. Allt för att trädet ska bli hållbarare och åldras vackert.

Det finns en hel del myter att avfärda vad gäller trädbeskärning. Det konstaterar Bettina Broberg Brundin, som är legitimerad fruktträdsbeskärare.

– Den främsta klyschan är att man ska klippa allt som spretar uppåt! Det stämmer inte. Vill man ha in sjukdomar så grattis. Grenar som går upp är den nya tillväxten på trädet och den ska man vara rädd om, säger Bettina, som råder alla lekmän att hellre klippa för lite än för mycket.

I stället är det grenar som hänger ner som ska kortas in eller tas bort. Men det beror också på vilket slags äppelträd det handlar om, eftersom alla sorter växer på sina egna sätt. Med hängande äppelträd, till exempel Filippa, Signe Tillisch och Birgit Bonnier, får man tänka annorlunda.

I båda fallen vill man att trädverket ska vara luftigt och att grenarna inte korsar eller gnider mot varandra.

Om fruktträden ska beskäras på vårvintern eller under JAS–perioden (juli–augusti–september) är en annan omdiskuterad fråga med varierande svar.

– Det viktiga är inte när man beskär träden, utan hur de beskärs, menar Bettina, som har några inlägg i debatten.

– Ett äldre träd beskärs med fördel under JASON, som vi kallar det (juli–november), för då blir inte reaktionen på beskärningen så kraftig. Det reagerar genom att skjuta ut vattenskott. Unga träd, som behöver komma igång och växa till sig, ska däremot beskäras nu.

Även om beskärning kan ses som ett naturstridigt ingrepp i träden för det trots allt med sig vissa vinster, förklarar Bettina.

– Man beskär för att få in ljus i trädkronan, som ger bättre smak och kvalitet på frukten. Man beskär för att få ett friskare träd med tjockare och kraftigare grenar. Vi gör det också för att trädet ska stå kvar, grenarna bryts om de blir för tunga.

Bettina driver det egna företaget Östansjö beskärning och allservice sedan 2005. Hon är utbildad bonde i grunden och blev certifierad trädbeskärare via Riksförbundet svensk trädgård 1995. Tillsammans med kollegan tillika trädgårsmästaren Josefin Eriksson åker hon runt i länet och får ordning på och planerar folks grönytor.

– Nu börjar den hektiska tiden med träd- och häckbeskärning. Vi klipper april månad ut och sen tar trädgårdsskötseln vid och det blir ympningar i maj. I höst är det beskärningar igen. Nu när höstarna är så milda kan vi hålla på ända in i november. I december går vi in i julkoma, säger Bettina och ler.

De sitter båda med i styrelsen för Sveriges pomologiska sällskap och kallar sig själva för träd-nördar.

– Det är vårt kulturarv. Vi har god tillgång på svensk frukt och ska ta tillvara på den i stället för att skeppa över en massa frukt från andra länder, tycker Josefin.

Bettina för kulturarvet vidare genom att driva upp gamla äppelsorter som inte finns att få tag på i handeln.

För dagen är duon på uppdrag i en privatträdgård i Sunnersta, där tre äppelträd ska hyfsas till inför säsongen. Med två ihopfällbara stegar, varsin liten japansk trädsåg och en lång knipsare ger de sig varsamt på träden.

– Klipp så långt in mot den tjocka grenen som möjligt. Lämna inte en stump kvar av kvisten, en så kallad ”rockhängare”, för det leder lätt till angrepp, tipsar Josefin uppifrån trädkronan.

Efter några timmar är arbetet slutfört och träden ser betydligt mer välformade ut än före operationen.

– Jämnt spretigt, då ser det bra ut, upplyser Bettina, och börjar plocka ihop grenarna på marken för vidare färd mot återvinningscentralen.