Hon har inventerat en flammande historia

Helena Lundgren vid en nytimrad stuga, med gamla och renoverade fönster, hemma på gården. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Helena Lundgren i Vendel brinner för gamla byggnader och ser möjligheter där andra ser svårigheter. Det handlar om att vårda och bevara hus och miljöer från förr. 
I det senaste projektet har arbetet koncentrerats till en inventering av gamla brandstationer.

– Jag och en kollega har gått igenom sju län, och vi kallar oss industriantikvarier, säger Helena Lundgren som är inne på nionde året med sitt kulturmiljövårdande företag.

Själv bor Helena i ett stort hus från 1860 i Öster-Ekeby tillsammans med man, son och tre katter.

– Det är mitt föräldrahem och vi flyttade hit för tio år sedan, då hade jag varit borta från bygden i 20 år, säger Helena Lundgren.

Med ett hus från mitten av 1800-talet finns mycket att bevara och all renovering har skett, och sker, med varsam hand.

– Vi har exempelvis plockat ner taket i ett av rummen, och sen satt det på plats igen. Gammalt virke är värt att bevara och vi renoverar med metoder från förr.

Helena menar att de flesta hus går att rädda och håller man taket tätt och ser till att det är rent runt grunden klarar sig huset.

– Sen tycker jag att det är bättre att renovera gamla fönster än att riva ut och byta till nya och moderna.

I sitt företag arbetar Helena bland annat med vårdplaner, inventeringar och dokumentationer av både historiska och samtida industrimiljöer. Och nyligen är det alltså gamla brandstationer och spruthus som inventerats. Något som möjliggjorts genom ett stipendium som hon och kollegan fått under tre år.

– Vi har gått igenom hela Svealand, förutom Värmland, men min önskan är att dokumentera hela Sverige.

Helena berättar att de sökt efter alla byggnader som varit stationer och spruthus, och hon har bland annat åkt runt med Vaxholmsfärjan och inventerat små spruthus på öarna.

För att få tag på stations-historien har hon bland annat kontaktat hembygdsföreningar, och ibland har kommunen haft dokumentation om byggnaderna. Men mycket har försvunnit i samband med kommunsammanslagningar och det har varit svårt att få fram uppgifter.

Många gamla brandstationer har fått nytt innehåll, bland annat som garage och förvaring för stort och smått. Helena berättar att i ett av spruthusen i Stockholm finns exempelvis en inredningsbutik

– Det finns flera väl bevarade stationer och bland annat Heby har en mycket fin brandstation som får högt betyg. I Stockholm finns exempelvis Katarina brandstation som är landets äldsta och som fort-farande är i drift, säger Helena och fortsätter:

– Det kommer att bli ett dokument för varje län, och det har varit ett stort och roligt jobb där vi sett olikheterna i de olika länen. Tanken var att gå igenom hela Sverige, plocka ut det bästa och göra en bok, men i nuläget är det inte aktuellt.

Förutom gamla brandstationer har Helena precis avslutat en dokumentation vid Dannemora gruva. Det handlar om gruvlaven, samt sovrings- och anriktningsverket och tanken är att lokalerna ska återanvändas där.

– Sen har jag en butik på nätet, Lillstugan i Vendel, där jag exempelvis erbjuder en del inom byggnadsvård, hantverk och inredning, säger Helena Lundgren.

En kulturmiljövårdare med ett brinnande intresse för bland annat gamla brandstationer.