Matglada män med rätt handlag vid spisen

Rolf Lejdström har koll på fläsket som fräser i pannan. foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Varje torsdag förmiddag sprids frestande dofter och muntert småprat från köket i Folkets hus i Heby. Här samlas ett gäng herrar i mogen ålder vid grytor och kastruller under ledning av Gerd Eklund.
– Här lagar vi husmanskost från grunden och använder aldrig halvfabrikat, säger Gerd Eklund som med sina 87 år har lång och gedigen erfarenhet av matlagning.

Matträffarna, som är en av PRO:s aktiviteter, är mycket populära och det är alltid mangrann uppslutning.

– De här träffarna har nog pågått i 20–25 år, och själv har jag varit med i 17 år, säger Bertil Johansson som anslöt sig till mat-laget när han blev pensionär.

Gerd Eklund har hållit i kursen sedan 1999 och är därmed inne på sitt 16:e år som kökets drottning. Hon är uppskattad både för sina kokkonster och skämt, och det är högt i tak och mycket skratt innan maten är klar för servering.

– Men nu är det nog sista året jag leder matlaget, säger Gerd och blir strax motsagd av Lars Olson.

– Det har hon sagt i alla år, så det lyssnar vi inte på.

Gerd delegerar uppgifter och ser till att det blir rätt utfört.

Dagens meny är paltbröd med stekt fläsk och löksås. Till detta bakas så kallat ”halvtjockt” eller rågbröd som det heter.

– Nu får du pensla brödet, det här är klart att gräddas, säger Gerd och vänder sig till Rune Olsson som är beredd med förklädet på plats och brödpenseln i hand.

Rune fyllde för övrigt 83 år samma dag som matlaget träffades och hyllades med ett fyrfaldigt hurra och en delikat lunch som han själv bidrog till.

– Att laga mat tillsammans är både trevligt och socialt, och torsdagsträffarna ser jag fram emot, säger Rune Olsson.

Dagens sex deltagare har fördelat uppgifterna och Rolf Lejdström steker fläsk så det fräser, Tommy Andersson vispar ihop sås medan doften av nygräddade rågkakor sprids i köket. Innan det är dags för servering kommer deltagarna överens om vilken mat som ska lagas vid nästa träff och vad som behöver handlas.

– Jag tror vi gör något med kassler nästa gång, säger Sven Johansson och bläddrar i kokboken.

Det är dags att sätta sig runt bordet och njuta av dagens vällagade och goda meny som faller alla i smaken.

Det är dock en av deltagarna som föredrar potatis framför paltbröd, och en skål med rykande nykokt potatis ställs strax fram.

Torsdagsträffarna med matlaget gör aldrig någon beviken.