Västerås och Enköping bra på att skänka begagnade glasögon

Rekordinsamling av glasögon till u-land

Lite åldriga, men väl fungerade glasögon, har skänkts i tusentals. Nu ska de användas i Guatemala. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Organisationen ”Optiker utan gränser” har slagit nytt rekord i insamling av glasögon, som den här gången ska hjälpa barn och vuxna i Guatemala.
Både Västerås och Enköping är med på tio i topplistan över bästa insamlingskommuner.

I april åker de svenska optikerna till Guatemala med glasögon till tusentals barn och vuxna i det mellanamerikanska landet.

Det här sker i samarbete med de svenska optikernas världsvida motsvarighet ”Vision for all”.

Exakt 47629 insamlade glasögon finns med i bagaget. Det är nytt insamlingsrekord.

Bäst kommun i landet att samla in glasögon till behövande är Täby. Därifrån kommer det att skickas 2900 glasögon. Tvåa är Helsingborg.

Men tredje bäst i landet är Enköping med drygt 1700 insamlade glasögon. Efter en handfull kommuner runt Stockholm så kvalar Västerås in på nionde plats med över 1100 glasögonpar.

Förutom själva glasögonen så kommer även syundersökningar att erbjudas. Och för många barn kommer det här att innebära chans till skolgång. För många vuxna blir det en chans till arbete.

–    Förr året samlade vi in 23000 glasögon (då till Peru), och i år alltså dubbelt så många. Vi vill tacka alla tusentals svenskar som engagerat sig, säger Lottie Funck Ekelund, som är involverad från Synoptik.

–    Insamlingen för ”Optiker utan gränser” var varit utan motstycke. Den kommer att bidra till ett bättre liv för många fattiga i Guatemala.

De glasögon som samlats in är väl fungerade. Mellanamerikaresan genomförs under två veckor i början av april. 60 procent av dem som hjälps på det här sättet är kvinnor. En majoritet har aldrig haft korrekt synkorrigering.

Rolf Johnsson