Frösådd och fönstertvätt

Textstorlek:

Nu växer det så det knakar! Mor i stugan gör sitt bästa för att skaka latmasken ur gubben och påpekar lite försynt om vad som behöver göras, vad som är ogjort, vad det är bråttom med och vad som är än mera brådskande. Gubben känner sig något kluven och splittrad och latmasken kämpar tappert i sina försök att vira ihop sig mellan gubbens ryggrad och spjälorna i pinnsoffan.

I slutändan brukar gummans vilja ske även om gubben normalt beter sig som en envis tax som bums måste sätta sig ett slag och se oberörd ut när den blir inkallad. Kommer kallad men ej strax ty född till slav blir ingen tax, heter det visst någonstans och i viss mån gäller detta även gubbar på landet.

Det första som fåtts att gro och växa är Ipomoean eller Blomman för dagen, på mer vardagligt tungomål. Den ska sås i några krukor för köksfönster och förstutrapp. När plantorna väl grott och rotat sig växer dom så intensivt att krukorna måste stå åtskilda. Detta för att de slingrande stjälkarna inte ska trassla in sig som latmaskar i ryggrad och pinnsoffa och då inte vara möjliga att skilja åt utan milt våld och skador på den fortsatta växtligheten. Lyckas man med detta blir belöningen underbara dagliga himmelsblå blommor ända tills långt in på hösten.

Att växtplatsen i fönstret kräver gnistrande klara och putsade rutor har gubben i stugan än inte helt tagit till sig eller förstått.

Backstuparets hyresvärd har försett stugfolket med två försvarliga nät kontrollerad och certifierad sättpotatis. Gåvan har visserligen sin grund i godhet men ska självklart och delvis återbördas till givaren efter att jorden mångfaldigat vad den fått.

Den tidiga sorten är satt på förgroning i plastlådor som bottnats med tidning och fyllts till hälften med jord. Den andra sorten behöver inte förgro utan ska sättas direkt när den andra sätt ut i fåror. En fot mellan potatisarna och två mellan fårorna ska det vara och så ska det strös ut hönsgödsel vid lämpliga regnväder.

Stugans två kattfröknar uppskattar att sängkammarfönstret numera kan stå öppet nattetid. Det gör gubben med för då blir han inte väckt ur sin söta sömn slummer av små kattassar som dunkar och krafsar på rutan för att få öppnat. Nu blir inte fönsterrutan heller så nedsmutsad av tassar som av sina randiga skäl varit och grävt i potatislandet.

Men när fönstret väl blivit putsat och rent får gubben syn på växthuset utanför. Där finns minsann fler rutor att putsa och feja men innan dess finns det väl några frökataloger som måste studeras. Inte var det väl någon som sa något om pinnsoffan?