Nya taltidningen får toppbetyg av läsarna

Storvretabon Ahle Wallén, 92 år, uppskattar den nya taltidningen.foto: ulf kriström
Textstorlek:

​När Sveagruppens ledning bestämde sig för att en taltidning skulle vara en viktig del av den nya digitala satsningen var väl inte alla helt säkra på att de blivande prenumeranterna skulle kunna hantera den nya tekniken. Men redan efter en månad kan man konstatera att taltidningen blivit en succé.

Gunnar Johansson växte upp på en bondgård men tröttnade på att plöja och tog ett jobb som kyrkvaktmästare i Flen. Han tycker att det är viktigt att hålla sig informerad om vad som händer i hembygden och har därför varit prenumerant på Sörmlandsbygden i många år.

Nu närmar han sig 85 år och har svårt att läsa någon tidning vid frukostbordet som förr i tiden. Men han håller sig informerad ändå – med hjälp av Sörmlandsbygdens taltidning.

– Ja, den är verkligen en bra kompis, säger Gunnar med ett skratt. Tänk vad de kan åstadkomma med dagens teknik.

När Sveagruppen gick ut och informerade om den digitala satsning som bland annat omfattar en absolut toppmodern taltidning insåg Gunnar att det var en produkt för honom. Han hade redan en dagstidning som taltidning, så det var inga problem med att komma igång.

– Det är enkelt. Bara att sätta igång datorn och trycka på de rätta knapparna.

Och det är just det som är poängen med Sveagruppens taltidningssystem. Det är enkelt att hantera – och det är roligt när man kommer igång.

Det intygar även Ahle Wallén, som efter ett långt liv som jordbrukare i Järlåsa flyttade till en lägenhet i Storvreta och som med åren fick problem med att läsa den vanliga tidningen. Därför abonnerar han sedan en tid på Upplands Nyheters taltidning.

Men kan en 92-åring verkligen komma ihåg vilka knappar man ska trycka på och vilka rattar man ska vrida på för att få ut det man vill av taltidningen?

Ja, Ahle Wallén intygar att det går alldeles utmärkt.

– Jag hade väl lite problem i början, men då fick jag jättebra hjälp av tidningens expert. Nu hanterar jag det på egen hand, och jag kan till och med ställa om så att rösten som läser upp texterna talar lite långsammare om jag vill det.

– Förresten, tillägger han, vet du om det går att få Jord & Skog som taltidning också? Jo, det går alldeles utmärkt.

Ulf Kriström