Busiga bufflar med bete i blick

Ett ärevarv under övervakning av gårdens vallhund.foto: rose-marie eriksson
Textstorlek:

Kosläpp i all ära men ett gäng vårrusiga och glada bufflar är nog så underhållande. Det bevisade söndagens buffelsläpp vid Ängsholmens gårdsmejeri utanför Harbo där hundratals besökare slöt upp.
– Prick klockan ett släpps bufflarna ut, men inte alla på en gång, säger buffelskötare Pontus Elvingson, som driver gården tillsammans med familjen.

Ute på gårdsplanen spreds frestande dofter från kaffe med dopp och grillad korv medan kön till gårdsbutiken växte sig allt längre.

– Det är bäst att vara ute i god tid för det brukar vara åtgång på buffelmozzarellan, säger Linda Elvingson som tillsammans med mamma Eva Verner tillverkar goda ostar av buffelmjölken.

Mozzarellan tillverkas enligt traditionellt italienskt recept och alla bollar formas för hand. Ängsholmens buffelmozzarella har också den skyddade beteckningen Garanterad Traditionell Specialitet – GTS. I gårdsmejeriet tillverkas också lagrade hårdostar, färskost, buffelyoghurt med mera.

Ängsholmens gårdsmejeri är den enda gården i Norden som mjölkar vattenbufflar och gör mejeriprodukter. Familjen anordnar också årligen träffar för de som är intreserade av att starta prodution med vattenbufflar och de säljer även betäckta kvigor.

Mattrender har bidragit till en ökad efterfrågan på buffelprodukter och i Tyskland och England finns det redan flera tusen vattenbufflar sedan introduktioner på 1990-talet. I Sverige har drygt 20 flodvattenbufflar importerats sedan 2010 och arten är av Me-delhavsras som är en av de mest högavkastande raserna i världen.

Trots att att vattenbuffeln har en sämre hårbeklädnad som vuxen är den tålig mot köld och Pontus Elvingson berättar att de håller djuren i en kall lösdrift med djupströbädd. I många länder, bland annat i Kanada och i Rumänien, hålls de i oisolerade lösdrifter och lever under rätt tuffa förhållanden.

– Djuren är försiktiga och uppmärksamma på omgivningen och identifierar rörelser och främlingar på långt håll, säger Pontus Elvingson.

Under söndagen blev det i-stället mer närkontakt då många besökare tog en tur in i buffelstallet där djuren lugnt iakttog den plötsliga uppmärksamheten. Helt ovetande om vad som väntade.

Så var äntligen tiden inne och en förväntansfull publik trängdes runt hagen med blicken fäst mot utsläppet. Först hördes ljudet från trampande klövar innan de första bufflarna kom springande, saktade ner och såg förvånat ut över publikhavet innan de rusade vidare i yster glädje. Ett av djuren gned njutningsfullt huvudet mot jorden medan en annan stannat till vid ”husse” Pontus Elvingson som bjöd på kliande massage. Något som uppskattades av både buffel och publik.

En bit bort lyfte ett par av djuren sina huvuden, vädrade lite i luften innan de rullade sig av välbehag, njöt av sol och gröna grästuvor.

Bufflar sägs vara utrustad med mycket motor men med svaga bromsar. Som tur är blir de snabbt mycket tillgivna skötaren och det bevisades under söndagens buffelsläpp.