Elin fortsätter sin kamp

Elin Torstensson ger inte upp och hoppas på bättre villkor för mjölkbönderna. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Arlas mjölkpriser har sänkts i flera omgångar och är idag på samma nivå som under 1980-talet. Många mjölkbönder kämpar för sin överlevnad, något som SVT:s Uppdrag granskning visade i förra veckan. En av de medverkande var ekologiska mjölkbonden Elin Torstensson, Österbybruk.

– Det blev ett bra program. De lyckades spegla verkligheten och jag tror det blev en ögonöppnare för många konsumenter, säger Elin.

Upplands Nyheter har tidigare skrivit om Elin Torstensson som strider för sin egen och landsbygdens överlevnad. Dåliga produktionsvillkor och Arlas sjunkande mjölkpriser bidrar till att bönder går i konkurs och tvingas lämna sina gårdar.

– Men det handlar inte om att bojkotta Arla utan om att vi måste marknadsföra våra svenska produkter, säger Elin.

Hon säger vidare att Arla-kon alltid har stått för 100 procent svenskt men i dag behövs tyd-ligare märkning som hjälper konsumenten.

– Därför är det positivt att Arla tagit fram en blågul mjölkkanna som blir ett signum på svenska Arla-produkter.

I förra veckan presenterades också ett åtgärdspaket med 87 punkter som ska förbättra ekonomin för landets mjölkbönder. Men Elin vill se handling och konkreta åtgärder.

– Det är bråttom och vi har inte tid att vänta på att kvarnarna ska mala klart, och det ska bli intressant och se hur många förslag som går igenom.

Elin menar att den statliga låne-garantin är bra för de som sitter i klistret men annars skjuter man bara problemet framför sig

– Vi har våra grundlagar och djurskyddsregler, men det är inte vi som ska sänka oss mot övriga
Europa. Folk måste vara medvetna om vilken kvalitet vi har på våra varor, säger Elin Torstensson som inte tänker ge upp i första taget.