En bygdens ambassadör ställer ut

Mats Köbin skär till en av sina bilder. Den inramade vintervyn är tagen vid Axsjön i Morgongåva. foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Mats Köbin i Morgongåva är känd för sitt arbete med att gräva fram bygdens historia och sätta runstenar på plats. Han är också en flitig fotograf och förevigar främst natur och byggnader runt om i Heby kommun. Något som allmänheten kan ta del av i en kommande utställning på biblioteket i Heby.

– Jag ser hela tiden sådant jag vill föreviga och förmedla, och bilden säger som bekant mer än ord, säger Mats Köbin.

Han bodde sitt första levnadsår i Heby, sen blev det något år i Fjärdhundra innan flytten gick till Sala där han växte upp.

– I Silverstaden grundlades mitt historieintresse och jag har nog varit ner i varje gruvhål man inte får besöka, säger han och ler.

De senaste 13 åren har Mats bott i Morgongåva med fru och tre barn. Här har han också fortsatt jobbet på Hallvigs reklam och han ”flöt in i firman” direkt efter gymnasiet då pappa Jan drev företaget under många år.

Parallellt driver Mats också eget företag, Morgongåva layout & foto, han är initiativtagare till en nybildad vikingaförening och har även en facebook-sida om vackra Heby kommun.

– Jag har lämnat ett medborgarförslag om att Heby borde ha en välkomstskylt och jag har många fina bilder som kan användas till det.

Mats Köbin är även engagerad politiskt och har anslutit sig till Centerpartiet.

– Där har jag blivit väl mot-tagen och bland annat fått gehör för mitt förslag om ökad trafiksäkerhet, säger Mats och syftar på järnvägskorsningen och den starkt trafikerade riksväg 72 som går genom samhället.

Arbetet med Ramsjö vikinga-område har Upplands Nyheter skrivit om tidigare och Mats jobbar oförtrutet vidare med att synliggöra området som ligger cirka en kilometer från centrum.

– Jag har stött på om att skylten vid vägen är missvisande och inte leder vidare, men vi får se om det händer något, säger Mats och tillägger:

– Under Fest i Heby-veckan den 22 juni kommer en erfaren arkeolog hit, Andreas Forsgren, och berättar lite på plats i Ramsjö vikingaområde. Vi har fått med en del experter i föreningen och det är jättebra.

Närmast väntar nu en utställning med stämningsfulla bilder från olika miljöer. Från och med måndag den 1 juni och tre veckor framåt finns Mats Köbins bilder på biblioteket i Heby.