Östhammar bästa kommun i länet på att panta

Textstorlek:

Enligt färsk statistik från Returpack pantade svenskarna i snitt 169 burkar och PET-flaskor per person under 2014. Året innan var snittet 163. Bästa kommun i Uppsala län är Östhammar, där snittet ligger på 195 per person. Totalt återvanns cirka 53 miljoner förpackningar i Uppsala län. Detta innebär en energibesparing på ungefär 11 miljoner kWh.

Antalet pantade burkar och PET-flaskor ökar för varje år i Sverige och jämfört med förra året har pantningen ökat i 261 av landets 290 kommuner. De som ökat mest är Danderyd, Burlöv och Eda.
– Varje år vi lyckas öka återvinningen känns som en seger och i år är vi särskilt glada att det är Danderyd i Stockholms län som står för den största ökningen. Jag hoppas att det kan vara ett trendbrott. Generellt är storstadskommuner sämre på att panta än andra, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.
Genom att tillverka en burk eller PET-flaska från återvunnet material istället för nytt gör man en stor insats för miljön. Förra årets återvinning innebär att 613 593 ton mindre koldioxid har släppts ut jämfört med att tillverka nytt material. Det ger en energibesparing på 321 miljoner kWh vilket motsvarar ungefär 400 000 varv runt jorden med en elcykel.
Returpack jobbar ständigt med att öka pantningen och under sommaren är de extra aktiva eftersom det är då konsumtionen av dricka utomhus är som störst.
– Vi deltar bland annat på festivaler, både med att samla in pant och med inspirerande aktiviteter och har pantamera-bud i form av sommarjobbare som samlar in pant på turistorter. Dessutom har vi aktiva samarbeten med exempelvis campingplatser, småbåtshamnar och andra turistanläggningar, säger Katarina Lundell.
Bästa län som helhet är Värmland som i snitt pantat 270 burkar och PET-flaskor per person. I topp bland kommunerna ligger Strömstad som pantade totalt över 37 miljoner burkar och PET-flaskor vilket är 2 956 förpackningar per person.
– Att Strömstad toppar är inte alls oväntat, det har de gjort i många år. Förklaringen är att de har mycket gränshandel, så många av de som pantar i Strömstad är norrmän, säger Katarina Lundell.