Så kan viltolyckan se ut

Jonny Johansson från Älgskadefondsföreningen visar hur illa det kan sluta när olyckan är framme.foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Älgskadefondsföreningens viltvecka har uppmärksammats runt om i landet och så även i Uppsala. I veckan ställde Jonny Johansson upp ett ekipage i Stenhagen, och det lämnade ingen oberörd.
– Det blir många reaktioner när en viltolycka åskådliggörs på det här sättet, säger Jonny Johansson och visar den krockade bilen med en älg på huven.

Jonny Johansson, som bor i Åseda, har åkt ut på olika kampanjer i cirka 25 år och viltolycksveckan är en av dem.

– Kampanjen arrangeras sam-tidigt som kalvavstötningen bland älg och rådjur pågår vilket resulterar i fler viltolyckor på vägarna.

Förhoppningsvis hjälper vilt-olycksveckan till att höja med-vetenheten om viltets ökade rörelser och leda till att olyckor kan undvikas.

– Eftersom effektiva åtgärder för att förhindra olyckorna lyser med sin frånvaro, faller ansvaret på trafikanterna, säger Jonny Johansson och tillägger att då gäller det att göra allmänheten med-veten om problemet.

Det innebär att precis som när det är halt, bör man köra försiktigt och vara extra uppmärksam när det varnas för vilt genom skyltning eller annan information.

Ekipaget där älg och den krockade bilen visas upp är resultatet av en äkta viltolycka. Ett medelålders par var på väg hem från Värmland till Småland när maken kände sig trött och överlät körningen till hustrun. En älg sprang upp på vägen och olyckan var ett faktum. Kvinnan omkom och mannen skadades, men överlevde.

– På familjens begäran används bilen av Älgskadefondsföreningen för att förhoppningsvis rädda någon annans liv, säger Jonny Johansson.

Under veckan har föreningen besökt ett flertal orter för att sprida kunskap om risken med vilt i trafiken, och vad man som förare ska tänka på för att minska risken att kollidera med vilt.

– Nu ska jag vidare till Gävle, sen till Västerås och Arboga och jag tror och hoppas att folk tänker till när de ser det här ekipaget, säger Jonny Johansson.