Dan håller inspirationen vid liv i Veckholm

Dan Larsson är en flitig författare och nyligen gav han ut sin 30:e bok. foto: Tommy Hildorsson
Textstorlek:

Barn- och ungdomsförfattaren Dan Larsson funderar alltid på något som kan göra hans deckare än mer spännande och roande.
Nu är han 76 år och i dagarna gav han ut sin 30:e bok, Myste­riet med den försvunna ponnyn.

När han skrev Hämnaren som var hans 28:e bok tänkte han att det skulle bli den sista. Så blev det dock inte, det blev ännu en bok, Kidnappad, och senast boken om den försvunna ponnyn.  Uttryc-ket ”en gång författare, alltid författare” gäller i allra högsta grad Dan Larsson. Fortsättning följer och det blir även en efterföljare till den 30:e boken.

Dan Larsson har skrivit visor, dikter, kåserier och barn- och ungdomsböcker. Författardebuten skedde med episodboken Frippe som gavs ut på Rabén & Sjögren 1982. Nu är han 76 år och fort-farande full av inspiration. För att hålla sig i form tar han gärna en tur på löpbandet några gånger i veckan.

Dan och hans fru Ulla-Britt bor i byn Ön i Veckholm ett par mil utanför Enköping. Vägen dit är krokig och man åker genom öppna fält med gulskimrande rapsfält och vajande sädesfält. Vägen kantas av gårdar och hus med lummiga trädgårdar, fruktodlingar och sockenkyrkor.

Resan till Ön tycks lång men med den landskaps-bilden är det en fröjd att glida fram genom det uppländska landskapet. Väl framme vid bostaden i det sjönära läget vid Häcklebergsviken är naturupplevelsen total. Inte undra på att Dan är full av inspiration när han bor i en så underbart vacker och rogivande omgivning. Det öppna vattnet och utsikten över Björkfjärden mot Stockholm hjälper också till att inspirera.

Det är ingen slump att Dan och hans fru Ulla-Britt fått möjlighet att bosätta sig på Ön. Ulla-Britt är uppvuxen på orten och ett av Dans and-ra intressen är att fiska. På sjön finner han ro och kan njuta av atmosfären och stillheten.

Den nyutkomna boken ”Mysteriet med den försvunna ponnyn” kommer att få en efterföljare och kanske ännu en.

Dan berättar att det förutom skrivande också har blivit en hel del bokprat och skrivarverkstäder i skolor, bibliotek och studie-förbund genom åren.

– En skrivarklubb för tolvåringar som jag också har är ett intressant uppdrag. Det är ett termins-långt pilotprojekt med kvällsträffar i Enköpings Stadsbiblioteks regi, berättar Dan och konstaterar att brist på sysselsättning är något som han aldrig har eller kommer att få.

Han fortsätter att berätta om sin hemsida som har försöker hålla så uppdaterad som möjligt.

–  Adressen är: bokbiten.mine.nu/ och jag uppdaterar för att mina fans skall kunna följa mig i mitt författande och samtidigt kunna beställa både nya och gamla böcker, säger Dan och går ner till bryggan när kvällssolen sakta sänker sig ner mot horisonten.

Tommy Hildorsson