2015-06-12

Evenemang vecka 24

Textstorlek:

Uppsala

Musikgudstjänst med kören Camerata Englund i Ärentuna kyrka på söndag kl. 11. Därefter presenterar Siv Rang Pettersson och Carin Nordlund ”Psalmbroderi”.

Mellan hägg och syren. Sommarmusik i Björklinge kyrka på söndag kl. 18. Quartetten bjuder in till ett blandat, somrigt, kärleksfullt program för fyra röster, helt utan ackompanjemang.

Sommaryoga i Botaniska trädgården för nybörjare såväl som vana yogautövare måndagar kl. 17.30 och onsdagar kl. 19. Egen matta medtages.

Besök Disagården, en uppländsk bondby med hus och gårdar, odlingar och djur, i Gamla Uppsala. Här får besökaren en inblick i hur folk levde på landsbygden under 1800-talets senare del.

This is all med Assa Kauppi är sommarens utställning på Bror Hjorts hus. Människans utsatthet och förutsättningar, ofta gestaltat i barnets skepnad, är återkommande teman i Kauppis konst. Utställningen pågår fram till den 23 augusti.

Slöjd är livet. Hemslöjdsförbundet i Uppsala län firar 100 år med en jubileumsutställning på Upplandsmuseet, som visas fram till 16 augusti.

 

Knivsta

Fredagar innebär bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Gör en utflykt till Vallbyåsen, ett gravfält från järnåldern. På åsen finns mer än 300 ännu synliga gravar och högst upp finns ett antal bautastenar. En kulturvandringsled med informationstavlor finns i området.

Pyssel, handarbete, kurser med flera aktiviteter på 100 idéer i Husby-Långhundra (lanthandelns gamla lokaler). Stickkafé första onsdagen i varje månad kl. 16-21.

 

Heby

Heby Folkets hus visar nya Jurassic world på söndag 19.

Enflos musikförening ger konsert för klarinett, piano och cello i Hemvärnsgården på lördag kl. 15. Dries van den Poel, Per Enflo och Magnus Lanning framför msik av Strauss, Brahms och Bruch.

Jakob Martinell visar gamla modeller av motorcyklar och ånglok på Tärnsjö bibliotek. I utställningen finns även en fullstor Husqvarna motorcykel från 1912. Jakob har forskat i Husquarnas motorcykelhistoria i 40 år. Utställningen pågår fram till den 26 juni.

 

Enköping/Håbo

Torstuna hembygdsförening arrangerar guidad byvandring i Källinge och Ängvallen på lördag kl. 14.

En doft av sommar. Enköpings Kammarkör sjunger in sommaren på Forsby kvarns musikscen, Fjärdhundra, i morgon lördag kl 16. Övriga medverkande är Mats Johansson, gitarr, Staffan Larson, violin, och Ibba Andersson, sång. Servering i pausen.
Grönsöö slott visar temautställningen Konsten på Grönsöö med målningar, porträtt och grafik. Här visas även Vi människor, med bilder i lera av Marianne Hall. Öppet helger kl. 12-16. Guidade visningar kl. 13, både lördag och söndag.

Tema världsdelar. Invigning av Trädgårdsmästarstudenternas idéträdgårdar längs Åpromenaden på torsdag kl.14. Följ med på en resa runt jorden.

Årets stora sommarutställning ”Goda gröna Enköping – om Sveriges äldsta rödbeta, odlingsflit och kändisparker” handlar om park- och trädgårdsodlingens betydelse för människorna i Enköping, från medeltiden fram till i dag.

 

Tierp/Älvkarleby

Gottfrid Skytts snickarverkstad i Lövstabruk visas för allmänheten på söndag kl.12-14. Maskiner, verktyg och arbetarnas snickarbänkar står lämnade som när verkstaden stängdes på 1970-talet.

Herrgårdsvisning i Lövstabruk lördag och söndag kl. 14. Samling vid grindarna mitt på Stora gatan.

Fjärilsutflykt. i Älvkarleby på tisdag kl. 18.30. Bengt Hemström lär dig hur man fångar fjärilar med kameran och artbestämmer dem. Ta med kamera, kikare och fika. Samling vid vägkorsningen vid f d Flätgården.

Folkmusikkonsert i Tierps sockenstuga på torsdag kl. 20. Strömsbergs folkdansgille, Tierps spelmanslag och Tierps kyrkokör medverkar.

Kärnbränsleförvaret – ett av vår tids viktigaste miljöskyddsprojekt är temat för en ny utställning på biblioteket i Tierp som pågår fram till den 18 juni.

 

Östhammar

Bakluckan i Norrskedika. Fynda allt mellan himmel och jord på Roslagens största drive-in-loppis lördagar kl. 10-14. Servering.

Spökvandringar i Österbybruks herrgård på lördag kl. 17. Österbybruks egna spökhistorier berättas i herrgårdens salar och djupa källarvalv. Samling senast kl.16.45 på herrgårdstrappan.

Roslagscupen äger rum den 12-14 juni. Fotbollscup för pojkar och flickor i åldrarna 9 till 16 år, som spelas på nio arenor i kommunen.

Vårmarknad på Sjötorget i Östhammar i morgon lördag kl.9-16. Knallar, lokala företag, hantverkare, föreningar och tivoli.

Torghandel på Rådhustorget i Östhammar på lördag kl. 10-13. Bondgård- och fårskinnsprodukter, raggarölax, smycken, kalvost, honung, hemslöjd, blomplantor och grönsaker till försäljning.

Sommarkväll i skärgården vid Örskärs fyr på onsdag kl. 19. Medverkar gör Monica Lemoine samt Håkan Sundin och Anders Bromander som spelar jazz, folkmusik och klassiskt på saxofon och flöjt. Båt från Örskärssund kl. 18. Servering.

Konstnären Stina Wollter visar sin enda separatutställning i Sverige i år i Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk. Utställningen pågår fram till den 28 juni.

Beautiful. Verk av den abstrakt-expressionistiska konstnären Ludmila Pawlowska visas i Ånghammaren, Liljeforsateljén och i utemiljö i Österbybruk.

Simon Kolthoff, Österbybruk, ställer ut studier av människokroppen på Biblioteket i Österbybruk under sommaren.