Kungligt tårtuppdrag för Uppsalakonditorn Frida

Konditorn Frida Leijon har varit med och skapat tårtan till morgondagens prinsbröllop i Stockholm. Till vardags jobbar hon på Güntherska hovkonditori i Uppsala. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

I morgon lördag är det mycket som står på spel. Inte bara för prins Carl Philip och fröken Sofia Hellqvist som skrider fram till altaret i Storkyrkan utan även för Uppsalakonditorn Frida Leijon, som har fått bröllopstårtan på sin lott.

Frida Leijon firar tioårsjubileum som konditor i år och hon gör det på storslaget vis. Året började med konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, där hon tävlade med svenska konditorlandslaget och hamnade på en fin sjundeplats. Vidare blev hon i veckan uttagen till finalen i Årets konditor 2015, det svenska mästerskapet för professionella konditorer, som avgörs i höst.

Kronan på verket kan vara det majestätiska uppdrag som Frida tilldelades i våras. Tillsammans med kompanjonerna från VM; Mattias Ljungberg från Tösse-bageriet i Stockholm och Fredrik Borgskog från Clarion Hotel Post i Göteborg, har hon fått den ärofyllda uppgiften att skräddarsy bröllopstårtan till prins Carl Philip och fröken Sofia Hellqvist.

– Hovet vände sig till branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som gav uppdraget till oss i Svenska konditorlandslaget. Det känns jättestort, säger Frida, som fick beskedet i mars och konstaterar att det har varit knappt om tid att planera verket.

Planeringen för ett liknande bakverk brukar i vanliga fall vara ett år.

– Det är mycket som inte finns i standardsortimentet och som vi måste tillverka själva, till exempel formar, ställningar och ingredienser.

Förberedelserna inleddes med att konditorerna satte sig ner med prinsparet för att gemensamt ta fram en tårta värd namnet. Ett unikt och personligt resultat, som måste räcka till runt 400 gäster. Mycket mer avslöjar inte Frida om tårtan, som förblir en väl bevarad hemlighet fram till bröllopsdagen.

Rent kändismässigt tycker hon att det slår högt att få baka en bröllopstårta till kungahuset. Dessutom är det sista chansen på länge som någon överhuvud taget får göra ett bakverk till en kunglig vigsel. Lilla Estelle och Leonor står näst på tur.

Frida jobbar till vardags på Güntherska hovkonditoriet i Uppsala, men har de senaste månaderna pendlat flitigt till Stockholm. På lördagen kommer tårtan att transporteras till det kungliga slottet där den monteras ihop på plats.

– Det är en hel del som ska stämma för att allt ska gå i lås. Transporten och temperaturen är de kristiska punkterna, säger konditorn som kommer att följa tårtans väg under dagen och fram till klockan 22.30 ungefär, när middagen beräknas vara över och tårtan ska serveras.

Utöver all uppståndelse kring den kungliga tårtan råder det högtryck på jobbet för Frida och hennes arbetskompisar den här tiden på året. Det är student-firanden och skolavslutningar sam-tidigt som bröllopssäsongen har dragit igång.

Stilren med fräscha smaker är annars egenskaper som passar in på en typisk bröllopstårta anno 2015, enligt tårtexperten.

– Fyllningen är ofta mousse och curd. Det är väldigt lite gräddtårta och prinsesstårta över bröllopstårtorna i dag. Tårtan byggs på höjden eller åt alla möjliga håll. Och det är sällan man vill ha brudpar på toppen, men marsipanrosor går fortfarande hem. Gärna i olika nyanser.

Sveriges bagare & konditorer fick uppdraget att baka bröllopstårtan även när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 2010. Den gången briljerade de med en 3,3 meter hög fyrklöverformad tårta som vägde 250 kilo och bland annat innehöll 12 flaskor champagne, 25 liter grädde och 900 ägg.

Frida Leijon är laddad och hoppas att finalen på bröllopskalaset blir en upplevelse att minnas för huvudpersonerna och deras gäster. Hon håller tummarna att allt flyter på planenligt.

– Ingenting får hända. Så är det bara.