Hans exklusiva lekstugor har blivit en lönsam affär

Textstorlek:

Allt började med att Tobias och Elin Francis sökte en lekstuga till deras båda döttrar. När de inte hittade något som passade byggde Tobias en egen stuga. Resultatet blev så lyckat att det ledde till företaget som levererar designade lekstugor över hela Sverige.

– Det har gått över förväntan och hittills i år har jag sålt 50 stugor, säger Tobias Francis och tillägger att det finns ett intresse för arkitektur och han är ensam i Norden om att bygga exklusiva lekstugor.

Tobias Francis har rötterna i Vittinge dit han återvänt och bor nu på en gård i Gillberga med hustrun Elin och döttrarna Penny, fem år och Sally, tre år. Men när Tobias byggde sin första lekstuga, i april förra året, bodde han och familjen i ett radhus i Stockholm och Tobias jobbade på en bildbyrå mitt i stan.

– Jag körde igång på hobbybasis och lekstugan byggde jag i en lada i Enköping. Men nu har jag gott om plats för byggnationer, säger Tobias som jobbar heltid med företaget.

Verksamheten växer och idag har Tobias fyra anställda och Lektema, som företaget heter, erbjuder cirka tio olika modeller av stugor.

– Kunden kan också få egen design efter önskemål och vi levererar stugan i moduler, det vill säga väggsektioner med dörr, fönster, foder och alla detaljer monterade, och mottagaren monterar stugan och målar.

Nu är det inte bara små exklusiva stugor som Tobias Francis tänker bygga.

Han har många idéer och planerar bland annat att bygga en utställning, satsa på ett trädgårdstema och erbjuda kaffeservering.

– Jag planerar för ett trädgårdstema med enklare utomhusmöbler. Och snygga utemöbler för barn saknas idag. Sen vill jag skapa aktivitet och utnyttja marken som hör till gården.

Tobias har också funderingar på att låta sy små folkdräkter till Barbiedockor.

För, som han själv säger, saker i miniatyr är för alla åldrar, och en Barbie i folkdräkt kan nog uppskattas av både stor och liten.

– Det finns så många outnyttjade affärsidéer i ett vårt avlånga land, och det är bara att testa för att se om det funkar. Det gäller att lyssna till sig själv och våga satsa, men börja i liten skala och se hur det faller ut.

Att testa sin affärsidé och komma igång med sitt företag är också något Tobias föreläser om.

Här ingår allt från hur man enkelt och snabbt bygger en hemsida till marknadsföring via annonssajter.

Att bygga är för övrigt något som Tobias Francis behärskar sedan unga år. När han var tolv år blev han SM-mästare i legobygge. Intresset håller i sig, men idag har legobitarna bytts ut mot riktigt virke.