Kampanj ska väcka barns läslust på sommarlovet

Bibliotekarien Emma Sidenvik bjöd in till bokprat och bokpyssel på Örsundsbro bibliotek. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Att skapa läslust, kravlös sådan, på fritiden hos barn i åldrarna 8-12 år är målet med projektet Sommarboken. Enköping är en av landets kommuner som under sommarlovet bjuder in till läsinspirerande träffar på biblioteken.

Det är torsdag eftermiddag och ett gäng barn i låg- och mellanstadieåldern har samlats kring ett bord inne på Örsundsbro bibliotek.

Här sitter också bibliotekarien Emma Sidenvik med en trave böcker framför sig.

Hon har valt titlar med varierande innehåll där allt från spänning och historia till kärlek och sport ingår.

Emma tipsar, läser några snuttar och ställer frågor.

Boksamtal är det centrala i Sommarboken, Barnens biblioteks läsfrämjande projekt för killar och tjejer i åldrarna 8-12 år.

Kärnan är den fria läsningen utanför skola.

Enköpings kommun deltar för andra året i kampanjen och har bokat in fem träffar dels på huvudbiblioteket i Enköping och dels på filialerna i Fjärdhundra, Grillby och Örsundsbro.

– Vi erbjuder barnen läsinspiration och de får möjlighet att prata och dela med sig av sina läsupplevelser till andra. Det är helt utan prestige och prestation – bara inspiration, säger Erica Lhådö, bibliotekarie på Enköpings bibliotek.

Hon betonar att alla är välkomna och att det inte spelar någon roll hur mycket eller lite man läser eller lyssnar på.

Ett tiotal barn har kommit till Örsundsbro bibliotek den här dagen för att få boktips, pyssla och fika.

En av dem är Frida, 9 år, som bor i Uppsala men har sommarstuga i trakten.

Frida började läsa redan när hon var fyra år och är i dag en riktig bokslukare.

– Jag gillar att läsa och gör det nästan varje dag. Jag läser gärna spännande böcker, och tycker absolut inte om när det handlar om kärlek, klargör Frida.

På frågan vilken hennes favoritbok är måste hon fundera en stund.

– Jag är inte säker, men det är nog den senaste jag läste, Glasbarnen (av Kristina Ohlsson, reds anm). Jag läste ut den på två dagar, berättar Frida.

En fritidsgrupp från Örsundsbroskolan, som ligger i anslutning till biblioteket, passade också på att inhämta en dos litterär inspiration.

– Det var bra boktips och jag kanske tänker låna någon av böckerna, säger Troja, 9 år, som snart får sommarlov på riktigt.

Linnéa Lindsköld, filosofie doktor i biblioteks- och informationsvetenskap, var följeforskare till projektet under sommaren 2014. Hennes uppdrag var att undersöka barns upplevelser och erfarenheter av Sommarboken.

Nyligen gavs Linnéa Lindskölds  sammanfattande rapport ut, där hon bland annat visar på att kravlös läsning och att ha möjlighet att prata om det man läst, ger positiva effekter.

Återstående Sommarboksträffar äger rum på Enköpings bibliotek den 21 juli och 4 augusti.