Kerstin välkomnar till en levande skärgårdsidyll

Textstorlek:

Den som väl har upptäckt den lilla skärgårdspärlan Rävsten sydost om Gräsö återvänder gärna. Ön bjuder både på lummig skog, klippor och öppna marker med betande djur. I veckan arrangeras Rävstensdagen med välfyllt program.

Det är andra säsongen som Kerstin Söderberg driver stugbyn på Rävsten tillsammans med sin man Thomas Rosen. Paret arrenderar av Upplandsstiftelsen och var väl bekanta med omgivningarna och skärgårdslivet när de kom hit.

Kerstin är uppväxt på Gräsö och Thomas på Stora Risten, en ö belägen söder om Gräsö.

Arton stugor med totalt 93 bäddar ligger utspridda på ön och så här i mitten av juli är det mycket folk i rörelse.

– Vi har bra beläggning och i slutet av månaden är det som mest. Det är många barnfamiljer men även flera generationer som åker hit och bor tillsammans. Under höst och vår är det vanligare att två personer och en hund kommer, säger Kerstin med ett leende och berättar att gäster är välkomna året om, undantagsvis när isen varken bär eller brister.

I fjol, premiärsommaren, bjöd Kerstin och Thomas in besökare till en dag fylld med aktiviteter.

Rävstensdagen lockade överraskande 300 personer och på torsdag upprepar de fullträffen.

– Det var mer tänkt som en kick off för oss, men vi fick bra respons. Tanken är att man ska känna på att vara turist i sitt närområde. Det är många som inte har varit på Rävsten, även om de bor nära. Själv sommarjobbade jag här i 20-årsåldern och innan dess visste jag inte att det fanns!

Kerstin är projektledande akvatisk biolog och jobbade på Fiskeriverket och sedan SLU innan hon bytte bana. Att sköta stuganläggning var inget som ingick i makarnas framtidsplaner direkt.

– Det var en kompis som berättade att man sökte stugvärdar på Rävsten och hon tyckte att det skulle passa oss perfekt. Att driva verksamheten gör det möjligt för oss att förmedla det unika och värdefulla som vår skärgård erbjuder, säger Kerstin, som känner att hon har hamnat på rätt plats.

Rävstensdagen den 23 juli har man fyllt med aktiviteter som passar såväl stora som små. Bland annat kommer dokumentärfotograf Alf Sevastik och visar bilder och guidar på temat fåglar i kust- och kulturmiljön, lokala hantverkare ställer ut och den som vill kan snickra en holk till öns fåglar eller följa med på en helikoptertur.

Varje hel timme avgår en båt från Gräsös södra udde, Äspskär, ut till ön.