Självplock blir bärfest i Backa

Textstorlek:

Att få plocka hinkvis med jordgubbar är ett riktigt sommarnöje, och jordgubbslanden i Backa har stor dragningskraft. Här är självplocket igång sedan länge och förutom jordgubbar bjuds besökarna en lantlig idyll där såväl djur som fika ingår.
– Det är fint och bra ordnat, och jordgubbarna är jättegoda. Jag åker gärna några mil för att få plocka här, säger Marlene Runngren som bor i Fjärdhundra.

Efter riksväg 56, från Heby mot Tärnsjö, dyker strax skylten upp som visar vägen mot Backa.

Därefter väntar en kort färd genom skogen innan landskapet öppnar sig och synliggör gård och jordgubbsfält.

Självplocket öppnar klockan 9.00 och den här dagen är vädret perfekt för både gårdsägare och besökare. Ganska molnigt men regnfritt och lagom varmt.

– Är det för varmt och soligt åker folk hellre och badar, men för mycket regn är heller inte bra, säger Ingrid Kallin och ler.

Hon och maken Stefan har skapat en gårdsidyll med getter, höns och grisar, lekplatser för barnen, glassförsäljning och fika.

På ett bord, eller snarare ett litet torgstånd, finns hemkokt saft till försäljning, färskplockade blåbär, egenodlad potatis med mera.

Och så förstås en våg där besökarna får väga sina jordgubbsfyllda hinkar och burkar. Och bären finns på behörigt avstånd.

Ingrid Kallin visar ut mot fältet med självplock där böjda ryggar och hukande små och stora besökare skymtar. Väl på plats kan konstateras att bären är stora, söta och lätta att både plocka och äta.

– Själv äter jag aldrig när jag plockar, säger Marlene Runngren som har en välfylld hink framför sig.

Både plockat och provsmakat har däremot tre av de mindre besökarna gjort. Det är bröderna Philip, två år, och Miliam, fem år och kompisen Agnes som också är fem år.

– Vi har fyllt våra hinkar, säger Miliam och visar på de små blå hinkarna fyllda med jordgubbar.

– Jordgubbar är gott, säger Agnes vars mun bär tydliga spår av de röda bären.

Barnen med föräldrar har anlänt från Sala och självplocket lockar besökare från såväl Heby som angränsande län och kommuner.

Två trogna jordgubbsplockare är makarna Trollsås från Tärnsjö. Den här dagen har de dessutom plockhjälp av barnbarnen Lilja och Liam.

– Vi har plockat här i många år och åker ofta hit under jordgubbssäsongen, säger Magnus Trollsås och lyfter över barnbarnet Liam till rätt fåra.

Har man knappt fyllt två år är det inte så lätt att veta vilken sida man ska plocka på.

Nya bärsugna besökare anländer och visas ut i landen medan andra återvänder till gården för att väga skörd och kanske ta en fika.

Stefan Kallin är på plats och berättar att självplocket bör fortsätta minst en vecka till.

– Det kan bli längre än så, och bäst är att ringa vår telefonsvarare där vi dagligen informerar om tillgång och plocktider, säger han.

Backa jordgubbsodling körde igång 1990 och året efter skördades första resultatet. Sedan dess har odlingarna växt och idag har man 3,5 hektar till mognad. Det innebär en yta i storlek av cirka sju fotbollsplaner.

Jordgubbarna kan även köpas färdigplockade och förutom försäljning i Sala och Heby har makarna Kallin även börjat med lite försäljning i Enköping.

Men det är ändå en viss tjusning och extra gott med egenplockade bär.