Årets bio 2015 finns i Heby

Prisad bio. Heby Folkets hus lockar publik från flera orter till sina livesända operaföreställningar. Här visas även de senaste biofilmerna.foto: Kåke Eklund
Textstorlek:

– Det är ett kvitto på att arbetet vi gör tillsammans fungerar, säger Fredrik Eklund Olsson, Heby Folkets Hus och Park, som nyligen varit nere på filmdagarna i Malmö och tagit emot utmärkelsen Årets bio 2015. I motiveringen nämns såväl föredöme som stordåd.

Utmärkelsen Årets bio instiftades 1988 och delas varje år ut i samband med Folkets Hus och Parkers filmdagar. Priset ges till biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.

Fredrik Eklund Olsson, styrelseledamot i Heby Folkets Hus och Park, åkte ner till Malmö för att hålla ett föredrag om föreningens verksamhet. Att han skulle återvända hem med ett ärofyllt pris i bagaget var han däremot helt ovetandes om.

– Det kom som en överraskning. Under lördagens bankett offentliggjordes pristagaren och jag förstod inte ens när de läste upp motiveringen. Det var först när de pratade om bussar som det började krypa i benen på mig, berättar en glad och stolt Fredrik.

Han tog emot priset av Gunno Sandahl, chef för film- och liveavdelningen Folkets Hus och Parker.

Vinnaren får förutom en check på 15 000 kronor även tillgång till en logotype som visar att man är Årets bio.

– Det är förstås jätteroligt för oss, men även för publiken och hela kommunen. Nu blir det ännu roligare att fortsätta, menar Fredrik.

Gunno Sandahl anser att Heby Folkets Hus och Park är ett föredöme och en inspiration.

– Det är genom föreningar som Heby Folkets Hus och Park-förening som kultur tillgängliggörs på små orter i hela landet. De vet hur man lockar många besökare till biografen, både ung som gammal, säger han.

I motiveringen kunde man bland annat läsa: ”Årets biograf är en mångsidig aktör, ett föredöme för Folkets Hus och Parker i hela landet…/ Den kreativitet föreningen visar kring Live på bio-sändningarna gör att denna biograf sticker ut och blir något verkligen speciellt och inspirerande. Alla evenemang ackompanjeras av en utrullad röd matta och ett personligt mottagande. Årets snitt av nöjda besökare hamnade på 110 personer per event vilket utgör åttio procent av invånarna i orten, på ett enda år! Genom innovativa grepp har föreningen utökat sitt upptagningsområde markant. Med mottot ”finns inte publiken hos oss så bussar vi publiken till oss” har stordåd uträttats.”

Det var första gången Fredrik deltog på filmdagarna och här gick det upp för honom hur känd deras förening faktiskt är, även utanför länets gränser.

– Jag har aldrig förstått att vi var så stora i Sverige. Flera jag talade med kände till oss i lilla Heby. Jag träffade en representant från finska filminstitutet och till och med han visste vilka vi var och var intresserad av hur vi jobbade. Det känns helt otroligt.

Syftet med filmdagarna är att föreningsdrivna biografer ska få möjlighet att ta del av ett brett utbud av ny film, få veta det senaste kring live på bio och teknikutvecklingen, bli inspirerade av föreläsare, utställare och andra personer i filmbranschen.

Fredrik hade för egen del blivit inbjuden att medverka i en workshop som bland annat handlade om hur man får till ett bra evenemang. Något som hans förening har skapat ett framgångrikt recept på. Ett spontant tårtkalas väntade vid hemkomsten. Hur utmärkelsen ska uppmärksammas vidare bestäms på nästa styrelsemöte, som väntar inom kort. Men klart är att det blir ett större firande både för Folkets hus och för deras besökare.

Kåke Eklund är sedan 1994 föreståndare för föreningen.