Boktips för alla väder

Textstorlek:

​Den här sommaren har vädret varit ett allmänt diskussionsämne, men det finns sådant som inte är väderberoende. Som att luta sig tillbaka med en bra bok exempelvis. Linda Djurström är bibliotekarie i Heby och tipsar om en del nya böcker i sensommartid.

Linda Djurström, 27 år, bor i Uppsala och sedan ett par månader tillbaka är hon ny bibliotekarie i Heby.

– Det är mitt första jobb som bibliotekarie och jag stortrivs. Det är fantastiskt roligt, säger Linda Djurström som förstås läser en hel del själv.

En av de senast lästa är Odinsbarn av Siri Pettersen. Det är en fantasyroman där handlingen utspelar sig i en fornnordisk miljö. Som spädbarn hittas Hirka i skogen av en man som väljer att uppfostra henne som sin egen dotter trots att hennes svanslöshet tyder på att hon inte är från denna värld. Hennes far förklarar detta för omvärlden med att svansen blivit avbiten av en varg.

Tlll slut kommer sanningen fram och läsaren får följa Hirkas resa med att ta reda på vem hon är i en farlig värld där hon kallas för ett odinsbarn.

– Jag älskar den fornnordiska stämningen i boken och Pettersen bygger upp en värld baserad på en miljö full med fjäll och skogar som är svår att slita sig ifrån. Den här boken rekommenderar jag varmt, säger Linda.

Hon tipsar också om fortsättningen på Stieg Larssons millenniumserie, Det som inte dödar oss, som ges ut den 27:e augusti.
I den fjärde boken tar David Lagercrantz över författarskapet och vi får återigen möta Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.

En natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom Al-forskning till Blomkvist. Han säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten och har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker. Mikael Blomkvist hoppas på ett välbehövligt scoop och Lisbeth Salander har som vanligt sin egen agenda när deras vägar korsas.

– Det ska bli intressant att se hur Lagercrantz tar sig an millenniumserien och hur han kommer att förhålla sig till karaktärer och tidigare handling, säger Linda.

För den som gillar skräckromaner är ett boktips Färjan av Mats Strandberg, som också är en av författarna till Cirkeln.

Färjan kommer ut under september och handlar om passagerare och personal på en finlandsfärja – en välkänd miljö för många svenskar. Mitt i natten förlorar de förbindelse med omvärlden utan möjlighet att kontakta land. Stämningen blir alltmer skrämmande och hotfull ju längre tiden går.

Café Uppland: recept och guide till 48 caféer av Ylva Tryselius är en annan bok som Linda vill lyfta fram. Något som Upplands Nyheter också har gjort i en artikel den 3:e juli där författare och bok presenteras.

Linda Djurström vill också uppmärksamma Vi av David Nicholls och som handlar om Douglas Peterson vars son ska flytta hem-ifrån. Samtidigt meddelar hans fru att hon också ska flytta, hon vill återupptäcka sig själv – ensam.

Douglas tar med sig sonen och frun på en sista familjesemester med hopp att vinna tillbaka dem båda.

– Den kom ut i slutet av förra året och jag har inte läst den själv. Men kommer att göra det då en av mina favoritböcker är En dag av David Nicholls.

Linda Djurström tipsar gärna om fler böcker på biblioteket i Heby och i Tärnsjö där hon också finns på plats vissa dagar.