Energistrategi bakom levande torghandel

Textstorlek:

Skördetiden är igång och små lokala marknader avlöser varandra ute i länet. Och åtminstone bland Knivstaborna verkar längtan efter ekologiskt och närodlat vara stor. På höstpremiären av den återkommande torghandeln strömmade kunderna till och tog del av den uppdukade grönsaksbuffén.

Det är torsdag eftermiddag och säsongens första torghandel pågår för fullt utanför kommunhuset i Knivsta.

Besökare strosar runt och botaniserar bland präktiga grönkålshuvuden, rediga lökknippor, jättelika broccolibuketter, ingefärskryddad rabarbernektar och hemkokt blåbärssaft.

Marknadsstånden bjuder på ett färggrant potpurri av närodlade grönsaker, blommor och mathantverk.

Knivsta torghandel är inne på sitt fjärde år och på plats bakom ett av borden finns initiativtagaren själv, Boo Östberg, centerpartist och ordförande i bygg- och miljönämnden.

– Det hela grundar sig på att jag då som ordförande i energi-strategigruppen var med och tog fram kommunens energistrategi, där ett fokusområde var lokal energi- och livsmedelsproduktion. En av handlingsplanerna här var att att ordna regelbundet återkommande marknadsplatser för lokalt producerade livsmedel och på den vägen är det, säger Boo Östberg.

I samma veva inledde han sin egen odlarkarriär, med fossilfri odling som mål.

– För varje kcal (kilokalori) mat det ligger på tallriken går det åt 10-12 kcal fossilt bränsle. Det är inte hållbart i längden. Men jag började också odla för att jag var orolig att inga skulle komma och sälja av sitt överflöd på torghandeln. Jag började med 50 kvadratmeter och har med åren utökat till 500 kvadrat, säger Boo Östberg, som har riktat in sig på lagringsvänliga grönsaker.

Peeter Hüllert och Elisabeth Lee på Gurresta trädgård i Vassunda lockar med ekologisk grönsaksfröjd. Borden dignar av nyskördade godsaker, odlade med kärlek står det klart efter en pratstund med paret.

– Vi älskar mat, mat som har odlats och producerats med omsorg om jorden, människan, djur och natur. Vi odlar helt rent och använder bara välkomposterad hästgödsel, stenmjöl och vissa biodynamiska preparat i våra odlingar, vilket ger grönsakerna ett högt näringsvärde och mineral-innehåll, förklarar Peeter Hüllert.

Han betonar vikten av valen vi gör i matbutiken och att handla säsongsbetonat är ett av hans råd till konsumenterna.

I brunt, rosa, vitt, beigt och grönt skiftar äggen i Gun-Britt Westmans korg.

Hon tog över svärmors hönsgård i Vallby gård i Husby-Långhundra en gång i tiden och har svårt att föreställa sig ett liv utan hönor.

– De ger mig så mycket och är fascinerade på flera sätt, säger Gun-Britt, som har ett hundratal frigående hönor och även vaktlar hemmavid.

För de förädlade produkterna på marknaden svarar bland andra Aila Åhlen, som har radat upp glasburkar och flaskor med sötsyrligt innehåll framför sig.

– Jag har syltat och saftat i hela mitt liv. Jag gör inga nymodigheter utan använder bara socker och bär, precis som man gjorde förr. Vi är många som föredrar gamla klassiska recept, konstaterar Aila, som gläds extra åt den rikliga blåbärstillgången.

– Skogen är svart och jag kan till och med koka saft på blåbär, det har jag inte kunnat göra tidigare. Det är ett bra år för mig.

Höstens andra torghandel äger rum torsdag den 27 augusti och vidare den 10 och 24 september.