Kultursvepet vecka 34

Carl Jan Granqvist, professor i måltidskunskap. Foto: Nina Hellström
Textstorlek:

Fredag 21/8

Utställning

ölj med på en fotografisk vandring genom Öregrund i badortstid. Fotografen C.G. Kahl och hans bilder från Öregrund visas i Rådhussalen. En samling glasplåtsnegativ och originalfotografier från sekelskiftet 1800-1900 har fått nytt liv med modern digital teknik. Flera av bilderna är hittills okända och skildrar vyer, stadsmiljöer och porträtt. Utställningen pågår fram till den 26 augusti.

▶Kl. 10-12, 13-16, Öregrund

Marknad

Olandsbondens marknad i Alunda erbjuder närproducerat i form av ägg, lamm- och nötkött, korv, honung, bröd, grönsaker, sylt, saft, hantverk med mera. Fläsktkött är nytt inslag i år. Medtag kontanter.

Kl. 15-18, Alunda

Lördag 22/8

Vernissage

Åkken ere? Östervåla bibliotek visar en utställning om ett foto som togs för 70 år sedan. På fotot poserar 347 människor framför Östervåla missionshus. Utställningen pågår fram till den 17 september.

▶Kl. 11-14, Östervåla

Mästerskap

SM i sportskytte, pistol, avgörs på Faxans skyttecentrum fredag till söndag. Upplev när landets främsta pistolskyttar göra upp om medaljerna på en armlängds avstånd. Medtag hörselskydd.

▶ Kl. 9-16, Faxan, Uppsala

Söndag 23/8

Föredrag

Måltiden i tid och rum. Carl Jan Granqvist, professor i måltidskunskap, kommer till Skoklosters slott och kåserar om barockens måltidsfantasterier och om ambitionen att bygga upp ett centrum för europeisk måltidshistoria i Sverige. Där nutidens problematik möter gårdagens gastronomiska fantasteri. Han berättar under rubriken Från krig till fred.

▶ Kl. 14, Skokloster

Öppen gård

Vänge hembygdsförening välkomnar besökare till sin hembygdsgård i Ekeby by varje söndag fram till mitten av september. Den 200-åriga väderkvarnen, Karlssongården, uthus och museum är öppna för visning. Kaffeservering.

▶ Kl. 12.30-16, Ekeby by, Vänge

Konsert

En folkkär skådespelare och sångare gästar Parksnäckan i Stadsträdgården. Via filmer, teaterföreställningar och konsertturnéer har Rikard Wolff visat sitt omfång. Med sin sensuella röst och karisma tar han sig an allt från originalmaterial komponerat av välrenommerade låtskrivare till personliga Edith Piaf- och Jacques Brel-tolkningar. Allt kryddat med anekdoter och mellansnack med närvaro.

▶ Kl. 19, Uppsala