Sommartid fördubblas handeln i Skärplinge

En glad Ove Deremar vid sin butik i Skärplinge. Foto: Sara Sjödal
Textstorlek:

​Skärplinge är lite av en knutpunkt för alla sommarboende och turister som tillbringar sommardagarna på Hållnäshalvön. Och de handlar lokalt vilket bidrar till dubbelt så stor försäljning.

Sedan många år har Skärplinges företagare gemensamt tryckt upp en broschyr med annonser inför varje sommar.

Vid midsommar delas den ut till alla sommarhushåll på Hållnäshalvön och i närheten av Skärplinge för att sommarkunderna ska välja den lokala handeln, och det gör de.

Ove Deremar driver Skärplinges matbutik och berättar att sommarmånadernas veckoförsäljning är vanligtvis dubbelt så stor som övriga veckor, undantaget storhelger. Beställningen av varor till matbutiken sker via datasystem som noga beräknar åtgång efter vad som säljs i butiken och vad som beräknas öka beroende på säsong.

Ove berättar att grillsortimentet är det som dominerar under sommaren tillsammans med sådant som lätt kan packas i fikakorgen för dagsutflykten.

Matbutikens strategiska läge mitt i Skärplinge gör att många väljer att handla lättare luncher, fika- och grillsortiment just i Skärplinge.

– Den viktigaste uppgiften är att kolla av att vi får hem de varor som beställts annars riskerar vi att kunderna inte hittar det de ska ha och då tappar vi snabbt kunder, förklarar Ove och fortsätter:

– Datasystemet klarar av att bedöma behovet av varor bättre än vad vi i butiken kan. Förhoppningen är att hyllorna börjar fyllas på lite mer nu när vädret ska bli bättre. Frånvaron av värme och soltimmar har tydligt satt sina spår i försäljningen och det märks att det inte funnits någon större mängd badgäster.

Ove Deremar har i flera omgångar byggt ut sin butik för att möta den köpkraft som uppstår under sommaren. Han påpekar att alla företagarna i Skärplinge präglas av en positiv anda med sikte på att växa och utveckla sina verksamheter.

En tydlig trend som företagarna märkt är att sommarboendena runt om rustas och anpassas till boende långt mer än bara under sommaren och att det är många som bor i sina sommarhus mycket längre perioder än förr. Detta ökar köpkraften i området.

Trots en positiv anda finns det sådant som skulle få ännu fler att stanna till för att handla allt ifrån blommor och kläder till färg och gräsklippare.

Ove visar de stora oklippta ytorna som välkomnar resenärerna öster ifrån på väg 76. Några klippningar av den kommunala marken skulle ge ett betydligt bättre välkomnande än de vajande tistlarna.

Ove visar också den välfyllda återvinningsstationen bakom butiken.

Att invånarantalet fördubblas i Skärplinges omnejd sommartid verkar glasiglootömningen inte ta hänsyn till, det är proppfullt.

När Ove konstaterar att någon varit och städat där efter uppmaning hinner en bil anlända för att lämna glasavfall. De kassarna lämnas dock på marken bredvid då det är fullt.

Att putsa upp det välkomnande intrycket av Skärplinge skulle öka potentialen för de driftiga företagarna att fånga lite till av sommarens köpkraft.

Sara Sjödal