Kiosken är navet i bygden

Bosse och Göran Andersson håller liv i bygden med sin service. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Det är inte bara butiksdöd som drabbar landsbygden, även antalet kiosker har minskat. I Veckholm, Enköpings kommun, går man mot trenden och här servar bröderna Bosse och Björn Andersson med både kiosk och bensin.

– Våra föräldrar startade kiosken för 50 år sen och vi fortsätter, säger Bosse Andersson som driver Millis Kiosk och Bensin tillsammans med brodern Björn.

Kiosken är välfylld och fungerar även som minilivs med mjölk, fryst färdigmat med mera. Det verkar också vara en lyckosam kiosk då många spelvinster har lämnats in här.

– Jag är själv en av vinnarna, det blev runt 200000 kronor, men det var 14 år sen så de pengarna är använda, säger Bosse Andersson och ler.

Förutom kiosk säljer man drivmedel och under vår pratstund stannar flera bilar till för att fylla bensin.

– Vi har taxi- och bussverksamhet också. Det gäller att ha fler ben att stå på, säger Bosse Andersson.

Kiosken i Veckholm har överlevt och är en uppskattad service i bygden. Enligt Lantmäteriets officiella fastighetsregister finns idag drygt 1500 kiosker runtom i landet.

Per Sörbom, funktionschef på Lantmäteriets geodatadivision, säger i ett pressmeddelande att på 25 år har 899 kiosker försvunnit, vilket innebär ett snitt på 36 nedlagda kiosker per år.

– En orsak kan vara att kioskerna flyttat in i köpcenter eller kombinerats med andra hyreslokaler, men den fristående kiosken som många av oss minns från våra barndoms somrar finns inte på lika många platser i dag, säger Per Sörbom.

Flest kiosker finns i dag i storstäderna men i 24 av landets kommuner finns det inte längre några kiosker, enligt Fastighetsregistrets definition.

I Uppsala län finns sju kiosker i Enköping, sex i Heby, två i Håbo, en i Knivsta, fem i Tierp, 16 i Uppsala, tre i Älvkarleby och fyra i Östhammar.