Mjölkbönder laddar för SM

Ulf och Liselotte Carlsson på fältet där tävlingarna genomförs. Bella, Atlas och Ina är trogna följeslagare och arbetskamrater. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Vallhundar förknippas oftast med får men är även mjölkbondens bästa vän. Något som Ulf och Liselotte Carlsson på Knutby prästgård intygar. Nu laddar man för SM i nötvallning hemma på gården.

– Det som tidigare krävde fyra man klarar jag själv med hjälp av hunden, säger Ulf Carlsson.

Ulf Carlsson är född på gården som hans föräldrar började arrendera för 50 år sedan. Idag driver han och hustrun Liselotte gården tillsammans med barnen Patrik, Fredrik och Sandra. För ett år sedan stod en ny lösdriftslagård med mjölkrobotar klar och idag finns 450 djur varav 200 mjölkkor på gården. Något som resulterar i cirka 2000 liter mjölk per dag.

– Tidigare hade vi 83 uppbundna djur i kortbås, så det är viss skillnad, säger Ulf och visar runt i den moderna anläggningen.

Tre viktiga familjemedlemmar, och arbetskamrater, är bordercollie-hundarna Atlas, elva år, Ladängs Xina, kallad Ina, fem år och deras dotter Bella, två år. Samtliga används i det dagliga arbetet med djuren, och Ina har en framträdande plats.

– Hon är duktig och en stor hjälp i arbetet, och vi ska också vara med och tävla i SM, säger Ulf och tillägger att Ina är bland de bättre hundarna i Sverige.

Vallhundar kan exempelvis användas vid flyttning av djur mellan olika beten, under mjölkningen, vid invägningar, klövverkning med mera.

SM Nöt arrangeras av Stockholm Uppsala Läns Vallhundsklubb SULVK och är årets mest prestigefyllda vallhundstävling på nöt. De 20 bäst rankade nötvallningshundarna samt vinnaren från förra årets SM Nöt tävlar om vem som blir årets bästa nötvallningshund.

Ulf Carlsson har jobbat med nötvallning sedan 1988 och kan upplägget. Han berättar att de använder ungefär 50–60 djur under tävlingshelgen och cirka sex djur åt gången. Under lördagen är det kval med max 21 ekipage varvid de sju bästa ekipagen tävlar vidare i en final under söndagen. Finalen ska innehålla dubbelhämt, fråndrivning, drivning, sortering, delning samt lastning.

Tävlingarna kantas av många upplevelser och besökarna får tillfälle att bland annat köpa lokalt hantverk, fika med hembakat samt grillat. Ponnyridning för barnen och fartfyllt pilbågsskytte från hästryggen är annat som väntar.

– Det blir även tillfälle att gå en guidad tur i stallarna på gården, säger Ulf Carlsson.

SM nöt kör igång klockan 9.00 nästa lördag, 12 september, och avslutas på söndagen.