Riksmöte, flyktingar och låtsaskrig

Textstorlek:

Lärdomsstaden har haft sin Kulturnatt. I fjol firades den i anslutning till de allmänna valen men i år fick vi nöja oss med riksdagens eller riksmötets högtidliga öppnande. Det blev fint. Kungen och statsministern talade och Lisa Nilsson fick alla som gått i den kommunala musikskolan att som allsång sjunga med i Jag har himlen runt hörnet. Det blev nästan lika häftigt som en kulturnatt och att stötta musikundervisning ju blocköverskridande.

Att sången ädla känslor föder har förhoppningsvis nu blivit uppenbart också i rikets parlament.

Paret i backstugan har med ålderns rätt vuxit ifrån det kulturella nattsuddet men en liten sväng in till stan vill gumman ändå locka med gubben på förliden lördag. Då fick det bli på dagtid men det går utmärkt bra för i Lärdomsstan börjar man fira natten redan på dan. Det är kanske inte allmänt känt men numera håller dom sig med asiatiska kvarter i stan.

Gubben kallar det gärna Chinatown men det är inte riktigt rättvisande för både Japan och Thailand är med på den gränd som följer efter de hörn mot Kungsgatan som kantas av två Kinarestauranger och som leder in mot galleriorna. Thailändska damer i vackra dräkter dansar förföriskt på rad längs gränden till levande musik och så serveras det mat och delikatesser till hyfsat låga priser. Kan det tänkas bli bättre?

Det är inte nödvändigt att ge sig ut och flyga och fara världen runt för den kommer till oss.

På Stora torget märks världens närvaro ändå mer men ur en annan aspekt. Flyktingtragedin sätter sina spår här likaväl som i riksdagen. Hjälp och biståndsorganisationer har dukat upp bord för insamling av medel till flyktinghjälpen.

Lite beklämmande blir det då när det visar sig att ett företag som saluför låtsaskrig ställt upp sig på ett par välriktad spottloskors avstånd från torget.

Gubben tycker inte att det är värdigt vuxna människor att leka krig i form av Paintboll och skita ner varandra med färgkulor avlossade ur repliker av automatvapen och ta fångar och efter utkämpade strider i konstruerade sunkiga krigsmiljöer.

Det är svårt att låta bli att citera ett barn som flytt undan Balkankrigen: Vet dom inte att krig är på riktigt?

Det vet sextio miljoner människor som nu är på flykt men inte krämare av våldsleksaker och krigs-romantik. Dessvärre har tydligen några ansvariga för kulturnatten också missat den saken.

Beklagligtvis inleddes natten med kulturskymning.

Backis