Tjejer med viljan att hjälpa

Sofie Segelstam, till vänster, och Linnea Eriksson tar emot gåvor från Knivstaborna som de sedan skänker vidare till behövande i gratisbutiken. På golvet leker Sofies dotter Julia. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Viljan och drivkraften att hjälpa är stor hos Knivsta-tjejerna Sofie Segelstam och Linnea Eriksson, som i våras öppnade en gratisbutik i väl­görande syfte. Hit är människor som befinner sig i utsatta och ekonomiskt tuffa situationer varmt välkomna.

Det lilla rummet på cirka 16 kvad-ratmeter är fyllt till bredden med kläder, skor, hygienartiklar, sänglinne och leksaker. Helt och rent begagnat varvas med nytt.

Viljans gratisbutik slog upp dörrarna i mars och bakom initiativet står Sofie Segelstam och Linnea Eriksson.

– Den här resan startade i december när vi satt och slog in julklappar till hemlösa i Uppsala. Då märkte vi att behovet fanns även i Knivsta och att det är större än man tror. Vi åkte runt och delade ut paketen här istället, berättar Sofie.

Idén om en gratisbutik väcktes och tog fart i den vevan. Snart fick de napp på en lokal i Marias stuga som S:t Stefanskyrkan lånade ut. När kyrkans sommarkafé drog igång flyttade de till nuvarande utrymme i ett industriområde i Knivsta.

– Tanken är att personer får komma hit och välja kläder efter storlek och stil, som i en riktig affär. Det ska finnas en värdighet i att ”handla” här, säger Linnea och visar runt bland hyllorna där kläderna ligger prydligt sorterade i högar.

Kundkretsen är blandad och har ökat sedan starten. Hit kommer hemlösa, ensamstående föräldrar, flyktingar och andra människor som befinner sig i en utsatt situation och behöver hjälp på vägen för att klara ekonomin.

– Det räcker att man är ensamstående och blir sjukskriven så kan det köra ihop sig, säger Sofie och betonar att butiken inte bara är till för dem som är helt barskrapade utan även för dem som har det lite knapert.

Det kan handla om en ensam-stående mamma eller pappa som inte har råd att köpa födelsedagspresenter till sina barn eller nya gympaskor till skolan.

Hamnar någon i ett akut läge och behöver kläder/pengar/logi gör Sofie och Linnea efterlysningar på facebooksidan. Då löser sig ofta problemet.

– Knivstaborna är väldigt givmilda. Det är tack vare alla givare som vi kan göra det här, fastslår Linnea.

Gratisbutiken håller öppet två timmar varje torsdagskväll och alla som vill skänka prylar är välkomna före öppningsdags. Kunderna ska få vara anonyma.

Både Sofie och Linnea lever småbarnsliv, jobbar och pluggar vid sidan om den ideella verksamheten.

Ibland kan uppgiften kännas övermäktig.

– Det är mycket att stå i, men i slutändan är det ändå värt allt arbete. Bara att se glädjen hos de som varit här och går hem med en påse nya kläder, menar Linnea.

– Vi gör det som många vill göra men inte orkar, fortsätter Sofie och berättar att hon själv varit i ekonomisk dilemma och vet hur dåligt man mår.

– Det är nog därför jag brinner så för det här.

Inom kort väntar ännu en flytt av butiken, till en lokal där de slipper betala hyran.

– Vi får vara i återvinningens gamla arbetsbod. Den behöver bara fräschas upp lite innan vi kan boa in oss, säger Sofie.

För att kunna hjälpa fler försöker tjejerna synas och gör det genom flygblad, sociala medier och annonser. De vet att behovet är stort.

– De här människorna syns inte men de finns, konstaterar Linnea.