Upplev kultur längs väg 282

Arrangörskvartett laddad för en kulturell tur längs 282:an. Överst till vänster; Sara Lotse och Bosse Johansson. Nedre trappsteget till vänster; Elisabeth Kullgren och Inger Gröning. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Efter fjolårets succé har arrangörerna bakom Väg 282 – en kul tur laddat om och är nu redo för ännu en heldag i kulturens tecken. I morgon lördag är det dags för årets upplaga, som bjuder på ett bredare program och flera nyheter.

Som besökare får man ligga i om man planerar att åka till samtliga av de 40-talet stationer som håller öppet under dagen.

Att plocka ut några godbitar utmed den knappt fem mil långa sträckan mellan Danmark och Edsbro är förmodligen en bättre idé. Bosse Johansson, som sitter med i arbetsgruppen för arrangemanget, håller med.

– Jag försökte besöka alla förra året men det gick inte. I år tänker jag prioritera allt jag inte hann med då.

Tanken och förhoppningen har från start varit att den kulturella turen ska bli en tradition.

Efter den lyckade premiäromgången i fjol var det ingen som tvekade inför en fortsättning.

– Det blev en succé! Vi hade cirka 1 000 besökare och alla stationer fick besök. Alla var nöjda, säger Almungebon Bosse Johansson.

Syftet med arrangemanget är att visa vad 282:an har att erbjuda och väcka kommuninvånarnas uppmärksamhet kring trakten som omger den. Vägen är i fokus. Lokala konstnärer, konsthantverkare, musiker och verksamheter lyfts fram.

I arbetsgruppen delar man åsikten att den här delen av Uppsala kommun sällan omnämns i media. Vid de få tillfällen något rapporteras är händelsen ofta av negativ karaktär. Den bilden vill man ändra på och hoppas att morgondagens event ska hjälpa till på traven.

En av årets nyheter är att sträckan har förlängts och nu även inkluderar Danmark, några kilometer utanför stan.

Här kommer fönsterhantverkaren Johan Lindblom att öppna dörren till sin verkstad och byggnadsvårdbutik medan gemmologen (ädelstensexperten) Annica Nilsson välkomnar till sin ateljé.

Vidare har kyrkorna en större roll än tidigare, betonar Inger Gröning, Funbo, som även hon ingår i arbetsstaben.

– Alla kyrkor längs vägen är engagerade och har visning av inventarier och textilier. Bland dem nyrenoverade Danmarks kyrka.

Hon berättar vidare att barnaktiviteterna är fler än förra året och att Godtemplargården i Gunsta satsar fullt ut på den yngre publiken.

– De blir loppis, teater och tipsrunda. Hit kommer också Jacke Sjödin och kåserar om barn, säger Inger Gröning.

Kritiken som riktades mot höstens evenemang har man tagit till sig och åtgärdat.

– Besökarna saknade en karta, så nu har vi gjort en fysisk karta där stationerna är utmärkta och numrerade. Den finns att skriva ut på hemsidan. Orangefärgade vimplar och banderoller leder in på rätt väg, informerar Bosse Johansson.

Så sent som förra veckan utökades tablån med ytterligare en programpunkt.

Efter ett samtal från Gränsta i Knutby blev det klart med turens enda fotoutställning.

Allkonstnären Åsa Waldau ställer ut ett hundratal foton med motiv från hela världen.

Dagen lockar även med skördefest i Knutby, guidning av masugnen i Edsbro, veteranbilar i Almunge, målarstuga i Funbo, virkade verk i Länna och annat smått och gott.

Malena Olsson