”Vi säkrar framtida landsbygdsbevakning”

Upplands nyheter har förändrats genom åren. Så här såg tidningens förstasida ut 1977. Snart kan du läsa den i din läsplatta eller mobil. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Vi är ganska många som uppskattar en morgontidning. Det är ju ett sätt att få veta vad som händer på orten och i länet där vi bor. Via morgontidningen får vi aktuella, men framförallt lokala nyheter.

I den kan vi läsa om intressanta händelser och om människor i vår närhet. Hur påverkar exempelvis våra politikers beslut samhället där vi lever?

Den lokala nyhetsförmedlingen är en oerhört viktig faktor i en fungerande demokrati. Den måste vi värna om på alla sätt vi kan.

Det har väl knappast undgått någon att hela tidningsbranschen befinner sig i en stor omvandling.

Men är det något nytt att tidningsbranschen genomgår förändringar? Nej, knappast. Jag besökte nyligen Newseum i Washington – ett museum som visar vilka förändringar som alltid skett inom dagspressen.

Första sidan på en morgontidning 1832 var exempelvis väldigt annorlunda mot första sidan på en tidning från 1944.

Och om vi sedan jämför med hur till exempel en tidning som Upplands Nyheter ser ut i dag, då kan man bara konstatera att utvecklingen har varit fantastisk och väldigt positiv för tidningens läsare. Den har blivit mycket mer lättläst och det har blivit enklare att få en överblick.

Men det är inte bara utformningen av tidningssidorna som har förändrats under årens lopp.

Ni kanske kommer ihåg den tiden då man täckte hela frukostbordet med morgontidningen för att läsa de senaste nyheterna. Så småningom infördes något som kallas tabloidformat eller ”kvällstidningsformat”.

Först tyckte jag inte det kändes som en ”riktig” tidning. Den hade ju blivit så liten. Men det tog inte så lång tid att vänja sig och ganska snart kändes den mer praktisk.

Den utveckling vi ser i dag inom tidningsbranschen går väldigt fort. En faktor som driver på utvecklingen är kostnadsutvecklingen när det gäller distributionen. Det blir allt dyrare att distribuera morgontidningen till människor som bor på landsbygden. Samtidigt vet vi att utbyggnaden av bredband fortfarande är mycket eftersatt på många håll.

Detta skapar naturligtvis problem för människor som valt att bo på landsbygden. Det är snart alldeles för dyrt att distribuera morgontidningen till dessa hushåll samtidigt som många har en obefintlig tillgång till ett väl fungerande bredband.

Hur har politikerna tänkt att dessa människor skall kunna ta del av de lokala nyheterna? Nu är det ju lite trendigt att som politiker prata om landsbygden. Men det är som man brukar säga ”mycket snack och lite verkstad”! De morgontidningar som värnar om landsbygden och som ger publicitet åt de lokala nyheterna är viktiga för den svenska demokratin.

Det är inte bara storstadshändelser och riksnyheter som är viktiga att rapportera om. Lika viktigt är att rapportera om hur situationen är för de svenska mjölkbönderna, hur politikerna misslyckats med att se till att det finns väl fungerande bredband eller om det sprudlande föreningsliv som frodas på den svenska landsbygden.

Det råder ingen tvekan om att vi nu befinner oss i en digital tidsålder vilken i högsta grad påverkar tidningsbranschen.

Och det påverkar naturligtvis även dig som läsare och prenumerant. Många menar att det är bara ungdomar som läser nyheter på sin läsplatta eller i sin mobil. Helt fel!

Det insåg jag när jag för en tid sedan åkte tåg mellan Katrineholm och Västerås. Bredvid mig satt nämligen ett par i 70-års åldern vilka hade väldigt trevligt med sin läsplatta och de berättade för mig att de via den läste flera tidningar varje dag.

Nu finns det de som förutspår att det år 2025 inte längre finns några papperstidningar i Sverige. Det återstår att se.

Jag vet dock att vi är ganska många som fortfarande tycker om att ta oss en kopp kaffe och sedan sätta oss med tidningen för att läsa de senaste nyheterna eller kanske lösa veckans korsord.

Men det betyder ju inte att vi är emot att läsa tidningen på ett nytt sätt. Jag tror att vi successivt kommer att vänja oss vid att läsa tidningar på en läsplatta, utan att för den skull avstå papperstidningen. Det finns trots allt många fördelar med tidningen i digital form.

Vi behöver inte bli förbaskade på tidningsbudet som glömt att lägga tidningen i brevlådan.

Istället kan vi ladda hem den på två sekunder. Samtidigt är det enkelt att göra texten större på läsplattan så att även den med nedsatt syn kan läsa.

Upplands Nyheter hänger också med. Vi kommer inte att missunna våra prenumeranter något av det positiva i den tidningsutveckling som nu sker.

Många tidningar och tv-kanaler sviker landsbygden genom att lägga ner den ena lokalredaktionen efter den andra.

Upplands Nyheter har varit landsbygdens röst i snart 40 år och det kommer vi fortsätta att vara! Och våra prenumeranter behöver inte oroa sig – även i framtiden kommer papperstidningen hem i brevlådan fullmatad med intressanta reportage och lokala nyheter från den uppländska landsbygden.

Till hösten kommer vi också att presentera många positiva nyheter för våra läsare. Det blir helt enkelt mer valuta för prenumerationspengarna.

Bertil Pettersson

vd för Sveagruppen  där Upplands Nyheter ingår