Avtryck präglar ordfestivalen

Kristina Sandberg fick Augustpriset 2014 för sin roman Liv till varje pris.
Textstorlek:

Allt är laddat och klart för höstens stora ordfest i Östhammar. I morgon lördag intas festivalens nya arena Storbrunn av välkända författare varvat med lokala utövare av ordbruk.
Avtryck är temat för dagen.

Det är tolfte gången i ordningen som Ordfestivalen arrangeras i Östhammar. Och det mesta är sig likt från tidigare år. Ortens litteraturförening står som huvudman och ord spelar huvudrollen. Precis som vanligt.
Ny är däremot lokalen. Evenemanget flyttar från Missionskyrkan till Storbrunn, Östhammars blivande kulturhus.
– Vi ser större möjligheter med Storbrunns lokaler. Här finns en stor foajé och flera sidosalar. Och det ryms fler besökare, säger Stig Unge, som sitter med i festivalens projektgrupp.
Planeringen har pågått i snart ett år men under våren gick förberedelserna in i en intensivare fas. Temat fastställdes och författare bokades.
– Temat sätter vi oss ner och resonerar kring gemensamt. Vi brukar pröva oss själva och se vad vi i gruppen associerar ordet till. Blir det bra samtal kan vi ha hittat något som är tillräckligt mångtydigt, som drar i väg med tankarna i flera intressanta riktningar. I år valde vi avtryck, som är ett bra ord att utgå ifrån i en tid där vi alla försöker förstå vilka vi är och vill vara. Man kan tänka sig många former av avtryck… av miljöer, möten och personer till exempel, menar Stig Unge.
Inbjudna författare är Hans Raab, Stefan Einhorn, Azar Mahloujian, Kristina Sandberg, Mats Kempe och Arkan Asaad, som var och en kommer att utveckla och framföra sina funderingar runt temat.
Festivalen utökas för varje år och höstens upplaga inleddes redan i början av oktober. Programmet har bland annat bjudit på bokkafé, poetisk festkväll, utställningar och poesigata, som är ett återkommande inslag med specialskriven poesi i skyltfönstrena längs Drottningsgatan.
Festligheterna når sin kulmen i morgon lördag och på söndagen avrundas arrangemanget med en litterär gudstjänst i Missionskyrkan och en föreläsning på biblioteket. Det är Gimobon Elisabeth Lindström som kommer och berättar om sin bok I sorgens famn, som gavs ut i våras. En bok hon skrev efter sin son Davids suicid.
Östhammars litteraturförening lyckas år efter år med konststycket att locka aktuella författarnamn till sin ordfestival.
– Vi är glada och smickrade att de vill komma hit, till lilla Östhammar. Även om vi som bor här tycker att det är centrum i världen, säger Stig Unge med ett skratt.