De är årets nybyggare

Viviane Obaid och Safian Abou-Soultan från Blomsterhallen, samt Diana Kobadi från Ninas Familjestöd har utsetts till Årets nybyggare i Uppsala län, och prisades vid en ceremoni på slottet i Uppsala. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Vid en ceremoni på Uppsala slott utsågs i veckan Årets nybyggare i Uppsala län. Med landshövding Peter Egardt som värd och i samarbete med Almi företagspartner gratulerades vinnarna Diana Kobadi från Ninas Familjestöd, samt Safian Abou-Soultan och Viviane Obaid från Blomsterhallen.

Utmärkelsen Årets nybyggare går till företagare med utländsk bakgrund som startat och driver framgångsrika företag i länet. Vinnarna kan sedan gå vidare och nomineras till Årets Nybyggare i Sverige.

Två priser delades ut under tisdagen, dels Årets nybyggare – nystart som gick till Nina Familjestöd, och dels Årets nybyggare – pionjär som tilldelades Blomsterhallen i Uppsala.

– Det känns helt fantastiskt att få det här priset. Men jag vill bara säga att jag omringat mig av många kompetenta människor och vi har byggt det här tillsammans, utan dessa människor hade jag aldrig stått här, säger Diana Kobadi, vd för Ninas Familjestöd.

Diana Kobadi startade verksamheten Nina Familjestöd, med nuvarande koncept, år 2012. Sedan dess har företaget vuxit både vad gäller omsättning, antal medarbetare och tjänster.

Målgruppen är unga från 13 år och äldre upp till 100 år och företaget erbjuder hemtjänst, personlig assistans, familjehem och terapi.

–  Nu handlar det mycket om ensamkommande flyktingbarn. Jag är socialkonsult och anställer familjehem och vi ser till att hitta rätt hem för att hjälpa barn i nöd, säger Diana Kobadi.

Hon berättar att grundtanken är att komplettera familjehemmet med olika former av professionella insatser samtidigt som de till-varatar familjehemmets resurser.

I personalgruppen finns personer med stor mångfald ur ett etniskt perspektiv, vilket gör det lättare för brukaren med annan etnisk bakgrund att få hjälp på sitt eget språk.

Det andra priset – Årets pionjärer gick till Viviane Obaid och Safian Abou-Soultan som driver Blomsterhallen i Uppsala sedan 22 år tillbaka. För fyra år sedan utökade de med ytterligare en butik i Uppsala och de får priset för att de under lång tid kombinerat en miljöprofil med stadig tillväxt.

De använder elbil, har endast LED-belysning i sina två butiker och köper bara in blommor och varor från leverantörer som kan garantera att allt går schysst till.

De har tidigare utsetts av tidningen Dagens Industri till Gasellföretag i Uppsala län.

– Vi är så tacksamma och glada för all respons och det här är ett av de bästa priser vi kan få, säger Viviane Obaid och ler stort.

– Vinnarna har visat hur de genom hårt arbete, entreprenörskap och innovationsförmåga kan göra stor skillnad. De kan förhoppningsvis tjäna som förebild och inspirationskälla för många andra, såväl de som är födda i Sverige som de som är utlandsfödda, säger Peter Egardt, landshövding i Uppsala län.