Evenemang

Sadel­makarlängans nya utställning i ÖSTERBYBRUK visar textila verk och smidesföremål med inspiration av hösten. Maria Svensk Bengtsson och Erika Galle ställer ut.
Textstorlek:

Uppsala

Uppsala stadsteater ger Egenmäktigt förfarande, efter Lena Anderssons roman med samma namn, i regi av Karin Parrot Jonzon. En brutal studie i besatthet. På scene bland andra Åsa Forsblad Morisse och Lars Väringer. På Stora scenen visas En hunds hjärta av Mikhail Bulgakov. En varnande saga om etik och politik, en våldsam satir om vad som händer just nu – i Sverige och i Europa.

Bondens egen marknad. Varje fredag kl. 14-18 står våra lokala producenter uppställda framför Resecentrum och frestar med allt från ost, bröd och marmelad till kött, fisk och kryddor.

Ordspråk – Uppsala internationella poesifestival äger rum fredag och lördag på Reginateatern. Festivalen samlar poeter från hela världen och presenterar även de bästa och mest nyskapande estradpoeterna från Sverige och Uppsala.

Vera Nilssons måleri kännetecknas av en tung och robust teknik; hon har målat landskap, särskilt då från Öland, men också kärleksfulla barnporträtt. Nu visas hennes verk på Bror Hjorths hus. Vernissage i morgon lördag kl. 12-16.

Mogendans. Dansbandet Donnez står på Fyris parks scen i morgon lördag kl. 20-00.

Stavby bio visar Glada hälsningar från Missångerträsk på söndag kl. 19.30.

Tisda`i Viksta. Viksta kyrka håller öppet varje tisdag kl. 12-15. Gemenskap och kaffe bjuds under dagen.

Traditionell höstmarknad på Vaksala torg måndag och tisdag kl. 9-18.

Uppsala AmatörAstronomer har visningar i Observatorieparken tisdagar kl. 20 vid klart väder.

Kan man bli hållbar bara man skärper sig? Staffan Lindberg, koldioxidbantare och ståuppare samt Johan Lundqvist, ordförande i Gatu och samhällsmiljönämnde, presenterar idéer och planer på Uppsala stadsbibliotek på onsdag kl. 18.

Sopplunch i Almunge församlingsgård torsdagar kl. 12.

Upplandsmuseet visar utställningen Det ligger i tiden, som visar hur tiden styr våra liv. Ta del av berättelser om hur tiden känns när man väntar på ett nytt hjärta, eller uppehållstillstånd, eller när man avtjänar ett fängelsestraff.

En an annorlunda utställning visas i Stadsskogen fram till den 1 november. Längs en slinga på en kilometer visas Konsekvensanalys, en skulpturutställning skapad av Bella Rune, konstnär och professor i textil på Konstfack. Följ med på en guidad tur på söndag kl. 14. Samling vid Stadsskogens entré intill Gläntan.

Knivsta

Fredagar innebär bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Bio Blå Wingen visar Jag är Ingrid på söndag och tisdag kl. 19. Se filmen om Oscarsbelönade Ingrid Bergman, som var en av Hollywoods gulderas starkast lysande stjärnor.

Musikteater 89 spelar en sagolik sagolek fritt efter Den fula ankungen av H C Andersen på Knivsta bibliotek i morgon lördag kl. 11. En lekfull, rytmisk och humoristisk musikteaterföreställning.

Pyssel, handarbete, kurser med flera aktiviteter på 100 idéer i Husby-Långhundra (lanthandelns gamla lokaler). Stickkafé första onsdagen i varje månad kl. 16-21.

Heby

Fokus bio i Östervåla visar Glada hälsningar från Missångerträsk på söndag kl. 19 och Så ock på jorden på måndag kl. 12.

Heby Folkets hus visar den kritikerrosade svenska filmen Min lilla syster på söndag kl. 19.

Lördagsöppet med aktivitet på biblioteket i Heby i morgon kl. 11-14. Civilförsvaret på besök.

Visning av det nyröjda vikingaområdet på Ramsjö, Morgongåva, i morgon lördag kl. 13. Nu går det att se vad som har gömt sig under all vegetation och det ser nu mer ut som det förmodligen gjorde för 1000 år sedan. Parkera bilen på Brunkullsvägen.

Himlakul i Huddunge församlingshem på söndag kl. 14. Femkamp, lotteri, godisregn, fiskkdamm med mera. August och Andjakten.

Fotoutställning. Louise Minnhagen ställer ut två serier fotografier, I fädernes spår och Instanesia, på biblioteket i Östervåla fram till 15 oktober.

Enköping/Håbo

Lunchmusik. Roger Boman, sång, och Eva Siljedahl Ankartun, piano, ger konsert i Veckholms kyrka i dag fredag kl. 12.

Främjarstugan, Bredsand, öppen söndagar kl. 10-14. Naturstig, motionsbingo och servering.

Anhörigåret 2015 uppmärksammas på måndag kl. 13 på Kompassen med en föreläsning av den tidigare sjukhusprästen och numera Kaplan på Sigtunastiftelsen, Lars Björklund.

Lunchmusik i Vårfrukyrkan på onsdag kl. 12.10. Jonas Marmbrandt spelar orgel. Kaffe och smörgås i kyrkbänken.

Åbergs museum. Leksakshistoria, seriehistoria, nutidskonst och dåtids-
konst – mångkonstnären Lasse Åberg
ställer ut mycket i sitt museum i Bålsta.
Se hans samling av serie- och popkonst samt leksakssamling och lek i Trazan-kojan.

Utställningen Vi dricker te och lär oss
E visas på Enköpings bibliotek. Livsstycket är ett projekt i Tensta för kvinnor som lär känna ett nytt land, ett nytt språk och en ny kultur. Projektet har lett till utställningen som pågår fram till 4 oktober.

Tierp/Älvkarleby

Rio Bio i Skutskärs Folkets hus visar Glada hälsningar från Missångerträsk på söndag och onsdag kl. 19.

Boulevardteatern ger Lilla spöket Laban, fritt efter Inger och Lasse Sandbergs bok, på biblioteket i Skutskär på lördag kl. 13. Lise Edman, Sten Hellström och Ulf Montan på scenen. För barn i åldrarna 3-333 år.

Upplandsledens dag på söndag uppmärksammas genom en vandring på den natursköna och lättgångna sträckan mellan Marma och Älvkarleby. Turen går längs Dalälven, genom Gropholmarnas naturreservat och fram till Älvarleby. Pär-Ola Borgestig från Länsstyrelsen berättar om reservatet och glöd finns i eldstaden. Sträckan är på totalt 13 km. Avgång kl. 11.

Lasse Lundgren ställer ut sina kaktusfotografier på Johan Thunbergs gästgalleri på Laxön. Vernissage på söndag kl. 11-17. Utställningen pågår fram till den 31 oktober.

Leufsta Bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppen för besök och forskning onsdagar kl. 10-15. Utställningar: Lövstabruk på järnets tid, ”Orostider” från Arkivens dag 2014 samt 1700-talets noter. Även öppet

Stickkafé i Tobo Gamla Folkets hus på söndag kl. 14. Sticka eller handarbeta under trivsamma forme, inga förkunskaper krävs. Fika finns att köpa.

PRO:s hantverkscirkel ställer ut på Café Kyrkbacken i Örbyhus församlingshem fram till den 9 oktober.

Jakt. Fotoutställning av Johan Gabriel Borgenstierna visas på Tierps bibliotek fram till den 10 oktober. Fotografierna kommer från ögonblick i naturen som skapar ett stämningsläge. Något att försjunka i och kanske läsa in något redan upplevt i.

Östhammar

Utställningen Teckningar, rutor och ränder av Harri Åberg med gäst Martin Åberg visas på Galleri Fröja i Östhammar. Vernissage i dag fredag kl. 15-19.

Traditionell höstmarknad i Öregrund med många tillresande och lokala knallar i morgon lördag.

Oktoberfest i toner med Ö-kören i Öregrunds kyrka på lördag kl. 17. Ett blandat musikaliskt program för fyrstämmig kör.

Sopplunch i Östhammars församlingsgård på onsdag kl. 11-13.

Taizémässa i Skäfthammars kyrka på onsdag kl. 17.

Stefan Alexandersson, Örbyhus, visar verk i olja på duk med inspiration mestadels från Vendel på biblioteket i Österbybruk under oktober månad.

Avtryck i konsten på biblioteket i Östhammar. Medlemmar ur Östhammars Konstnärsförening tolkar Ordfestivalen tema ”avtryck”. Utställningen visas fram till den 28 oktober.