Himmelriket för prylfantaster

”Här kan man fynda” konstaterar frisören på orten, Helena Martinsson, som har gallrat bland de nostalgiska föremålen hemma i förråden. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

När sommarens loppisar stänger för hösten, öppnar andra för säsongen. I helgen drog Patrik Stark i Skyttorp igång verksam­heten igen efter flera års uppehåll. Premiären lockade säljare och besökare från hela länet.

Varje lördag från oktober till april slår Patrik Stark upp dörrarna till sin 500 kvadratmeter stora lagerlokal i Skyttorp och bjuder in till prylfest. Igen.

– Jag hade loppis här under tre vintrar för sju–åtta år sedan, men efter det har lokalen varit uthyrd. När hyresgästerna flyttade ut i våras bestämde jag mig för att återuppta verksamheten. Nu har jag snyggat till här och köpt nya lysrör, berättar Patrik, som till vardags driver däckfirma på hemmaplan.

Såväl gamla som nya säljare och köpare hittade till nyinvigningen i helgen. I virrvarret av grejer fanns några bord som stack ut i mängden. Bakom ett av dem stod Göran Gerdemark från Uppsala, som hade tagit med sig ett urval av sin klocksamling.

– Det är en hobby jag har sedan 20 år tillbaka. Jag köper gamla trasiga väggklockor med fina boetter och sätter in nya urverk. Jag har väl ett par hundra stycken därhemma. Om jag får något sålt? Ja, vissa köper och sätter upp på dass, så att de inte sitter för länge, förklarar Göran Gerdemark.

En välsorterad kollektion med verktyg av märket Bacho ligger framför dess ägare, Kent Källman från Örsundsbro.

– Jag köper upp verktyg och bildelar och åker runt och säljer på loppisar och veteranmarknader. Intresset tog fart när jag skilde mig 1994 och sen har det fortsatt. Jag är medlem i J.P. Johansson sällskapet också. Det här är kvalitet det! säger Kent Källman och håller upp en rostig trotjänare till skiftnyckel från slutet av 1800-talet.

Gurli Bergstrand från Åkerlänna har fått upp rekordfart på stickorna där hon sitter och virkar grytlappar- och vantar på löpande band.

– Det virkade går bäst. Så nu vet jag vad jag har att göra till nästa lördag. Då är vi tillbaka, säger hon och skrattar.

Nöjd med loppispremiären verkar även arrangören Patrik Stark.

– Det har gått bra, med tanke på konkurrensen från mässor och marknader som har varit på andra håll i dag. Tjugofem säljare var på plats och hyggligt med besökare.