Invigning med eleganta pinuppor på catwalken

Textstorlek:

I lördags var det feststämning i Heby centrum med fina bilar och tjusiga pinuppor som samlats för en tävling på catwalken. Anledningen var en butiksinvigning som Jaana Hemlin och Carin Andersson Hasselgren välkomnade till.

För cirka ett år sedan öppnade Jaana Hemlin butiken Essibella i Heby centrum. I helgen var det återinvigning i nya lokaler, tvärs över gatan, tillsammans med Carin Andersson Hasselgren som väckt liv i en anrik sybehörsaffär.

– Den här butiken är en av landets äldsta sybehörsbutiker och jag ska sälja garner, sybehör, lite stuvar och mina smycken, säger Carin Andersson Hasselgren.

Vägg i vägg har Jaana Hemlin flyttat in sin butik med kläder för både vardag och fest. Här finns bland annat kläder i rockabilly-stil och med inspiration från 50- och 60-talet, samt accessoarer.

– Jag älskar kläder och 50-tals stil och vill erbjuda något för alla och som framhäver de kvinnliga formerna. Nu har jag även plats för ett litet kafé säger Jaana Hemlin.

Hon berättar vidare att varje torsdag blir det nostalgikväll med lite olika teman och den som vill får gärna ta med gitarren och spela och/eller sjunga.

Invigningsdagen var det dock tio tjusiga kvinnor som stod i cent-rum och pinup-tävlingen lockade en stor publik.

Pinupporna gick på catwalk och visade upp sig för en jury, bestående av Heby-företagare, men även publiken fick vara med och rösta fram sin favorit.

Här bedömdes kläder, hår, smink, accessoarer och personlighet, och det var inget lätt jobb för vare sig jury eller publik. Till slut enades dock juryn om en vinnare och segern gick till Emilie Lennvall från Enköping.

– Jättekul, och oväntat. Det här är första gången jag ställer upp i en pinup-tävling, säger Emilie Lennvall som gratulerades med bubbel och presentpåse.

Vinnaren hade själv sytt dagens outfit och berättar att kläder är ett stort intresse.

– Jag syr historiska kläder och jobbar bland annat med cosplay.

Cosplay innebär att man med hjälp av fantasifulla dräkter efterliknar karaktärer från serier, filmer eller spel.

Publikens favorit blev också en Enköpingstjej, Lillemor Johansson med pinup-namnet Miss Lily Sunshine.

– Det här kommer vi att göra fler gånger och vi erbjuder även kurser i både pinup- och vintagestyling med smink, håruppsättningar och kläder. Sen avslutas kursen med fotografering, säger Jaana Hemlin.

För den som missade helgens tävling får en ny chans den 12 december i Heby.

– Då ska vi utse Sveriges pinup-lucia, säger Jaana Hemlin och ler.