Kort, kontanter och kvitton

Textstorlek:

Det känns lite som en seg gammal kola eller en trådig långmjölk att återkomma till affärsbankernas brist på kontant-hantering.

Det kan ändå inte undvikas nu när den sista storbanken kungjort att man drastiskt ska minska antalet kontor som sysslar med kontanthantering. Detta för att belastningen har blivit för stor och köerna för långa nu när de nya sedlarna introduceras.

Men hallå och jorden till månen – är inte detta fortfarande en av bankernas kärnverksamhet?

I många stater är hantering av rikets legala betalnings-medel ett villkor för erhållande av så kal-lad bank-oktroj – det vill säga tillstånd att bedriva bankverksamhet. Det känner Svearikes riksdag uppenbart inte till. Men dom flesta vill ju ändå betala med kort säger bankerna och påpekar att Sverige är världs-ledande då det gäller just betalning med kort. Ja tacka nu självaste Hin håle och hans mormor för det.

Finansgökarna ser ju till att det inte finns några andra möjligheter. Men titta bara på hur det gick i värmländska Skoghall när dom plockade bort Bankomaten. Protester och en ihärdig kamp av den lokala Ica-handlaren ledde till att man skaffade fram en ny maskin.  En påpasslig journalist filmade invigningen och handelsmannen som stod på taket och kastade ut lösgodis till folket. Filmen lades ut på Youtube och fick 110 000 klick och internationell uppmärksamhet i ett nafs. Sen skyller bankfolket på en äldre generation och på pensionärerna. Det är dom som vill ha kvar kontanterna.

Jo pyttsan! Det är rätt många också bland dom yngre som känner sig något oklädda om dom inte har åtminstone ett par smärre sedlar i plånboken och från vissa kort dras det dessutom tre spänn om man bara vill ha ett utdrag om sitt eget konto.

Hur många är villiga att betala tre kronor för att titta i sin egen börs? Det är väl därför kontobeskedet och uttagsbeviset heter kvitto.

Kvitto är i normalfallet och per definition ett erkännande från en mottagare att man verkställt en begärd och föreskriven betalning.

Men egentligen utgör väl hela kortsystemet ett kvitto på att småfolk och sparare lämnat sin tribut till bankernas miljardvinster.

Där får man stå med mössan i vacker hand och försöka göra den växelvis rund och fyrkantig. Glesbygdsfrågan är det väl inte lönt att beröra.

Att någon liten del av vinsterna gick till traditionsenlig kontanthantering skulle öka förtroendet för bankerna och att glesbygdens slantar är lika mycket värda som dom som rullar kring Stureplan har bankfolket inte fattat.

Cash is king gäller bara aktieägare och bonusklippare.

Backis