Kultursvepet

1984 av George Orwell i ny dramatisering kan ses i Enköping. Foto: Carl Thorborg
Textstorlek:

Lördag 17/10

Opera

En ny uppsättning av Verdis mästerverk Otello kan avnjutas på Heby Folkets hus, direkt från Metropolitan i New York. Aleksandrs Antonenko gör för första gången rollen som den plågade moren från Venedig, med Sonya Yoncheva i sin rolldebut som hans hustru Desdemona. Yannick Nézet-Séguin dirigerar.

Kl. 19, Heby

Teater

1984. En ny spännande dramatisering av Georg Orwells klassiker ges på Joar Blå i Enköping. April 1984 klockan 13.00. Kamrat 6079, Winston Smith, tänker en tanke, påbörjar en dagbok och blir kär. Och storebror ser allt… En del menar att Orwells framtidsdystopi redan är vår vardag. På scenen möter vi åtta skådespelare i en multimedial produktion i regi av regissören Sara Giese. I rollerna syns bland andra Ashkan Ghods, Peter Jansson och Sandra Huldt.

Kl. 19, Enköping

Söndag 18/10

Jubelkonsert

Norra Upplands Kammarorkester firar 40-årsjubileum med konsert i Borgenkyrkan i Tierp. Presentatör är Jacke Sjödin och dirigent Roland Thalén. Solister Bröderna Näsbom, Johan Enander på piano, Elisabeth Jörtsö sjunger, Kulturskolan och orkesterns egna solister medverkar.

Kl. 18, Tierp

Måndag 19/10

Författarmöte

Författaren och journalisten Jan Guillou gästar Tierps bibliotek och ger ett föredrag om sin romansvit Det stora århundradet, som handlar om 1900-talet. Han fokuserar särskilt på den senaste delen i serien, Blå stjärnan. Det finns även möjlighet att köpa signerade böcker.

Kl. 18, Tierp

Festival

På måndagen inleds Uppsala Internationella Kortfilmfestival, som är en av Europas största festivaler för kortfilm. Under sju dagar visas fler än 300 kortfilmer från cirka 50 länder på fyra biografer i stans klassiska biokvarter; Grand, Slottsbiografen, Regina och Fyrisbiografen. Utöver massor av filmvisningar bjuds det även på fester, paneldiskussioner, möten med filmskapare från hela världen, seminarier, utställningar med mera.

Kl. 9-23, Uppsala