Tamam bryter ner hinder och skapar mötesplatser

Engagerade. Turid Vallgårda, till vänster, och Kristina Nilsson är redo för första uppdraget som volontärer i Tamam. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Viljan att främja integration och mångfald genomsyrar den rikstäc­kande organisationen Tamam.
Lokalavdelningen i Uppsala jobbar aktivt med att bryta ner hinder och skapa mötesplatser som gör att människor, oavsett bakgrund, träffas.
Nyanlända barn och ungdomar är en prioriterad målgrupp.

Det är torsdag eftermiddag och volontärer från Tamam är på plats i förberedelseklassen i Västra Stenhagenskolan. Varje torsdag står de redo att hjälpa elever med deras läxor.

I vanliga fall är det många som stannar efter lektionstid för att, i första hand, träna språket i tal och skrift.

Just den här dagen är det dock något glesare i bänkarna eftersom flera har tagit ledigt för att fira den islamiska högtiden eid al-adha.

Kvar i klassrummet sitter bland andra Elyas från Afghanistan. Han har några kluriga mattetal att lösa och är tacksam för det stöd han kan få. Elyas kom till Sverige med sin familj för ett halvår sedan och har bara gått i klassen i ett par veckor.

Vindayani från Sri Lanka passar också på att få läxhjälp när tillfälle ges.

– Jag är alltid här när Tamam kommer! Det är kul, tycker Vindayani, som pratar flytande svenska efter ett och ett halvt år i landet.

I skolans enda förberedelseklass går nyanlända ungdomar, flyktingar varvat med invandrare, i åldrarna 13–16 år. Ellinor Stenis är en av klassens två lärare.

– Läxhjälp är bra, också för att eleverna får träffa andra svenskfödda än oss lärare, som de ser hela dagarna, menar hon.

Förutom tre volontärer är Alice Kyander, ordförande i Tamam Uppsala, närvarande den här eftermiddagen. Hon sitter och tragglar preteritumböjningar med ett gäng tjejer och killar och medger att hon lär sig en hel del själv på kuppen.

Alice berättar att föreningen även har ett fotbollslag, ordnar kaféträffar, sommar- och skid-läger, går på bio, bowlar och simmar tillsammans ibland.

– Tamam har funnits i Uppsala sedan 2012 och är fortfarande små här med cirka 200 medlemmar. Föreningen grundades i Lund och där är de betydligt större och många känner till dem. Vi strävar högre, men lägger än så länge mer fokus på att etablera vår verksamhet än att expandera.

Den ideella organisationen Tamam arbetar med mångfald och antirasism. Målet är att skapa nya mötesplatser, fixa meningsfulla fritidsaktiviteter, ge alla lika förutsättningar i skolan och uppmuntra unga människors samhälls-engagemang. Vänskap utan gränser är mottot.

Föreningen informerar om sina program dels genom kontakt med asylboenden och så kallade PUT-boenden (när barnen har fått beslut om permanent uppehållstillstånd) dels genom att sätta upp lappar på skolor.

– Men mycket handlar om att de som redan är med drar med sig nya vänner, säger Alice och berättar att en tredjedel av alla aktiva volontärer i dag är personer som en gång var med i någon av föreningens aktiviteter.

– I början fick de läxhjälp och nu ger de läxhjälp. Vi kör med internrekrytering och det är kul. Här finns möjlighet att utvecklas, fortsätter hon.

Allmänhetens ökade intresse för att hjälpa med anledning av den rådande flyktingkrisen är också något som Tamam Uppsala har märkt av.

– Vi får många mail från personer som undrar hur de kan hjälpa till, men sen hör man inte mycket mer av dem. Det verkar som om krafterna tar slut där, säger Alice.

Två som har gjort slag i saken och gått från tanke till handling är Turid Vallgårda och Kristina Nilsson, som båda studerar i Uppsala.

– Jag har länge funderat på att engagera mig. Nu har jag börjat plugga och har tid över, säger Kristina som tycker att det känns bra att göra en insats.

Turid instämmer.

– Jag börjar med läxhjälp och sen får vi se om jag kan bidra med mer i föreningen.

Tamam erbjuder alla volon-tärer löpande utbildningstillfällen och workshops.