Adventspynt med återvunnet porslin

Textstorlek:

KNUTBY Ett liv utan pyssel är ett fattigare liv. Det är Kamilla Jernheims bestämda uppfattning. Hon är en året runt-pysslare, fylld till brädden med kreativa idéer och smarta lösningar. Inför advent tar hon köksbordet i besittning för att skapa charmiga ljus­stakar och kakfat av återvunnet porslin.

Så länge Kamilla Jernheim kan minnas har hon tyckt om att arbeta med händerna och skapa i olika tekniker och material. Intresset har utvecklats med åren och kanske tog det fart på allvar, gissar hon, när familjen flyttade från Solna till den gula drömvillan i Knutby för drygt tio år sedan. Här kunde hon breda ut sig och utrymme fanns att samla på sig grejer, som till övervägande del är gamla återvunna prylar.

Återbruk är den givna melodin för Kamilla, som älskar att gå runt och skrota på loppisar.

– Billigt är bäst. Är det billigt gör det inget om man misslyckas, man kan experimentera sig fram tills det blir bra. Är det dyrt försvinner lusten.

För många av Upplands Nyheters läsare är hon känd sedan tidigare. Genom åren har Kamilla bidragit med tips på fyndiga jul-, påsk och barndekorationer att tillverka själv. Hennes förhoppning är att sprida inspiration och få fler att upptäcka glädjen i att pyssla.

– Det är kul och man mår bra av att pyssla!

Uppslag fångar hon i flykten. Former, färger och mönster som passerar revy i vardagen triggar igång tankarna och idéer växer fram.

– När jag är på loppis kombinerar jag olika saker, lägger till, gör om och gör nytt. Hjärnan går på högvarv.

Hon följer även Kajsa Wargs motto, man tager vad man haver, i största möjliga mån. Letar man i gömmorna där hemma finns ofta en hel del bråte som kan komma till användning i pysselverkstan, menar Kamilla, som har gått i sin fars fotspår och är utbildad guldsmed.

När hon medverkade i tidningen för ett par år sedan tipsade hon om hur man förnyar sina trista julgranskulor av plast med hjälp av mormors virkade grytlappar, uttjänade gardintofsar och söta sidenband. Den här gången blir det mindre pillgöra och enkelt att göra själv.

– Man behöver bara porslin och silikonlim, som finns att köpa i liten eller stor tub. Porslin kan man använda gammalt som man har enstaka exemplar av eller köpa på loppis.

Idén dök upp när hon var på väg att lämna bort några skomakarlampor till återvinningen. Hon placerade en av lamporna på en glasvas och såg genast oändliga möjligheter.

– Då kom jag igång, säger Kamilla och berättar hur fantasin drog iväg samtidigt som de gamla kaffekopparna och faten fick nytt liv i form av adventsljusstakar, ljuslyktor och kakfat.

Maken och de fyra barnen har vant sig vid att ha ett pysselfreak i familjen. De har lärt sig att se men inte röra och de låter henne ta plats.

– De är snälla, men så får de en glad mamma också!