Lokala krafter skapar mötesplats

Stefan Hällsén driver sedan i våras kaféet i Almunge stationshus. Han ingår även i samarbetet som vill skapa en mötesplats för unga och gamla i Järnvägsparken. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

ALMUNGE Ett lokalt samarbete har inletts med syfte att skapa en mötesplats i Järnvägsparken vid Almunge station. Planen är att arrangera ett evenemang i månaden, hela året om. En adventsmarknad står näst på agendan.

Med gemensamma krafter ska Museijärnvägen Stockholm-Roslagens järnvägar (Lennakatten), Almunge café och catering, kulturföreningen Kalk och teatergruppen Tornet productions försöka ge liv åt Järnvägsparken, belägen i hjärtat av orten. Idén växte fram under sommaren och i höstas tog samarbetet fart på allvar.

– Vårt första event var en höstmarknad, säger Stefan Hällsén, ägare av kaféet som ligger inhyst i det faluröda stationshuset, med anor från 1900-talets början.

Han berättar vidare att gruppen strävar efter att ta tillvara den lokala kulturen och återskapa stationsmiljön i parken, det vill säga området runt det gamla stationshuset.

Den välbesökta höstmarknaden följs nu upp av en adventsmarknad på söndag den 29 november, som arrangeras ihop med Humlebo inredning och trädgård.

– Ett 20-tal hantverkare är på plats, det blir ponnyridning, fiskdamm och mysig adventsstämning, utlovar Stefan, som dagen till ära kommer att servera julbetonat fika och skinksmörgås i kaféet.

I helgen, både lördag och söndag, kommer även Lennakatten att ta en paus från vintervilan och köra med rälsbusståget mellan Almunge och Faringe.

– Tomten är med på tåget och har julklappar till alla som åker från Thuns i Faringe, tillägger Stefan.

Att Stefan lämnade Stockholm för ett liv på den uppländska landsbygden är till stor del museijärnvägens förtjänst. Han har länge varit aktiv medlem och på den vägen fick han nys om att kaféet var till uthyrning. I våras tog han och fru Lotta över verksamheten tillsammans med konditorn Jakob Larsson.

– Vi har öppet sju dagar i veckan och allt som serveras är hembakat och hemlagat. Temat är gammaldags kan man väl säga, vi bjuder bland annat på husmanskost och smörgåsar av rågsiktskakor.

Även inredningen ska gå i gammaldags stil.

– Vi vill ha en typisk järnvägskafémiljö, som det såg ut förr, säger Stefan och berättar att de är igång att samla fotografier och bilder som ska pryda väggarna.

Han är hoppfull inför fortsättningen, både för kaféet och det nystartade samarbetet.

– Vår ambition är att ordna ett event varje månad året runt. Efter julmarknaden planerar vi en bakluckeloppis i januari. Sedan har vi pratat om veteranfordonsmarknad, konstutställningar i godsmagasinet med mera. Idéerna är många.

Klart är att det kommer hända mycket i järnvägsområdet i Almunge framöver. En ny mötesplats tar form.