Digital hjälp på biblioteket

Nadine Graf och Tobias Tjärnlind svarar på frågor om både stort och smått i den digitala världen. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

ÖSTERVÅLA Den digitala världen är lättillgänglig men vägen dit kan vara både snårig och obegriplig. Då är det bra att få gratis experthjälp, något som Tobias Tjärnlind och Nadine Graf från Digidel erbjuder på biblioteket i Östervåla.

– Vi hjälper till med allt från att skapa bank-id till användning av sociala medier, säger Tobias Tjärnlind.

Han och Nadine Graf, som bor i grannkommunen Sala, är anställda i projektet och jobbar i Östervåla onsdagar och torsdagar och på måndagar finns de på biblioteket i Heby.

Projektet har tagits fram av Sala Sparbank i samarbete med Arbetsförmedlingen med syfte att minska det digitala utanförskapet. Digidel har varit runt i kommunen på bland annat bibliotek och lokala bankkontor för att hjälpa till. Intresset har varit stort och Nadine och Tomas har fått många frågor sedan de klev in i projektet i september.

– Vi tipsar om appar, hur man handlar på nätet, inställningar på mobilen, hur man betalar räkningar och mycket mer, säger Nadine Graf och tillägger att det är fantastiskt att kunna erbjuda gratis hjälp.

Även om merparten av frågeställarna är äldre dyker det också upp yngre personer som vill ha hjälp med tekniken. Dataexperterna hjälper till med allt vare síg det handlar om teknik eller innehåll i en digital värld. Bibliotekspersonalen är också tacksamma för dataexperternas närvaro.

– Det är jättebra att kunna fråga någon direkt om tekniken krånglar, eller om man vill fråga om något. En jättebra service, säger biblioteksassistent Marianne Helgesson innan hon hjälper en yngre låntagare som anlänt.

Det är Tim Mård som är stamkund på biblioteket i Östervåla. Han går i årskurs 4 och en av vinnarna i Läslovets tipsrunda.

– Det var en tävling vi hade under höstlovet och Tim Mård tog hem ett bokpris, säger Marianne Helgesson och lämnar över boken till en nöjd bokslukare.

FAKTA Digitalt projekt
Sala Sparbank har under flera år bidragit till olika lokala projekt. I år har man bland annat avsatt pengar för att öka den digitala delaktigheten. I samarbete med Arbetsförmedlingen och Unga jobb anställs ett utbildningsteam som arbetar med uppdraget under cirka sex månader.