Egen senap enligt apotekarens recept

Textstorlek:

UPPSALA Alla som en gång har smakat vill ha den på julbordet – senapen enligt apotekare Stig Ekströms recept. Därför har många gjort det till en årlig tradition att besöka Medicinhistoriska museet, som har senapstillverkning på programmet veckorna före jul.

– Så här god senap har jag aldrig smakat förr!

Inger Wallsten är nära nog lyrisk när hon pratar om den gulfärgade kryddsmeten, som hon för stunden står och rör ihop. Det är andra året som hon och väninnan Ingrid Swedlund har begett sig till Medicinhistoriska museet i Ulleråker för att tillverka egen senap.

– Det var så trevligt att vi snabbt utnämnde det till en tradition. I år gör vi två satser för att den är så god, säger Inger Wallsten, som tycker det är ett bra sätt att kicka igång julen på.

En lagom ström av människor kommer till museet den här eftermiddagen. Några för att titta på instrument och apparater som speglar läkekonst från äldsta tid till nutid, andra för att göra senap eller bådadera.

Varje tisdag från början av november och fram till mitten av december finns en apotekare på plats för att instruera besökare. Man befinner sig passande i apoteksrummet på museet, platsen där senap framställdes en gång i tiden.

– Alla apotek hade sin egen senap, berättar pensionerade receptarien Birgitta Fjellström, som har lång erfarenhet av att blanda till senap på jobbet.

Även om senapen började industritillverkas på 1920-talet var det många apotek som fortsatte att göra egen.

– Så länge jag var kvar på min arbetsplats, fram till 1997, gjorde vi egen senap där.

Apotekseleverna för dagen måttar vinättika och väger socker under stor koncentration. För bästa resultat krävs de precisa mängderna av alla ingredienser.

– Det är ju ingen medicintillverkning, men det är noga med måtten, förklarar Birgitta Fjellström.

En stark doft av kryddnejlika, ingefära och vitlök sprider sig i rummet. Röran blandas med en pistill, som är en slags mortelstöt, i en stor salvskål och får sin karaktäristiskt mörkgula färg när huvudingrediensen tillsätts. I receptet används såväl vita som svarta senapsfrön i krossad form. Slutligen ska den färdiga senapen hällas ner i glasburkar och förses med etikett.

Sedan blir det till att vänta ytterligare ett par veckor innan senapen kan avnjutas.

– Den ska stå och mogna i två veckor, då senapsfröna sväller och smaken sätter sig. Så det gäller att börja i tid, uppmanar Birgitta Fjellström.

Inger Wallsten och Ingrid Swedlund längtar redan efter att skruva upp locket och bre den grovkorniga senapen på julens första skinkmacka.

– Aromen fyller hela munnen och smaken är väldigt rik och kraftig. Den gifter sig perfekt med julskinkan, säger Inger Wallsten och får något drömskt i blicken.

Sista chansen att göra egen senap à la Stig Ekström på Medicinhistoriska museet var i år den 15 december.